Έρχεται το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Από τις 26 έως και τις 30 Ιουνίου 2024

 Με ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό, ο Δήμος Χανίων, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, εγκαινιάζουν τον 3ο χρόνο του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (ΦΒΧ), από την Τετάρτη 26 έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024. Σε μία σημαντική στιγμή για τον νέο θεσμό που εδραιώνεται πια στα Χανιά, η παρουσίαση για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων πραγματοποιήθηκε σε δημοσιογράφους, συγγραφείς και εκδότες, την Τρίτη 28 Μαΐου στην Αθήνα.


Κατά την παρουσίαση, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης ως κεντρικός οικοδεσπότης του Φεστιβάλ, δήλωσε περήφανος για το τι έχει καταφέρει η ομάδα, όλα αυτά τα χρόνια: «Αυτό που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, ήρθε για να μείνει και να δώσει ένα διακριτό κομμάτι στο χώρο του βιβλίου, ενώ ξεφεύγει από τα στερεότυπα». 


Ο κ. Σημανδηράκης, μίλησε για το τι καθιστά επιτυχημένο το Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων οι ειδυλλιακοί, ελκυστικοί χώροι, οι σημαντικές προσωπικότητες, ενώ κατέληξε στο ότι «οι άνθρωποι, είτε βρίσκονται στο κομμάτι της παραγωγής είτε της υποδοχής και της υποστήριξης, είναι αυτοί που τελικά δίνουν αυτό το διαφορετικό χρώμα στο Φεστιβάλ… Τα επιτυχημένα φεστιβάλ είναι αυτά που ριζώνουν και έρχονται και δένουν με την ευρύτερη κοινωνία».


Από τη μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής σημείωσε πως το Φεστιβάλ καινοτομεί, κόντρα στο ρεύμα της ψηφιοποίησης των πάντων και «τα Χανιά το έχουν λατρέψει, ο κόσμος συμμετέχει πάρα πολύ, η Κρήτη το αγκαλιάζει πολύ θερμά κι έρχονται από όλη την Κρήτη για να το παρακολουθήσουν - καλούμε λοιπόν όλο τον κόσμο, από την Ελλάδα και όχι μόνο, να έρθουν αυτό το πενθήμερο στα Χανιά».


Τη βαθιά αγάπη του τόπου για τη λογοτεχνία και τους ανθρώπους του βιβλίου, μετέφερε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης: «Η καρδιά των Χανιωτών “γέρνει” προς το λιμάνι εκείνη την περίοδο, μ’ ένα βιβλίο στο χέρι… Φέτος, το να έχουμε υπερδιπλασιάσει τις χώρες που συμμετέχουν από την περυσινή χρονιά, είναι μια απόδειξη ότι ακόμη κι αν δεν ονομάζεται διεθνές, είναι ένα διεθνές Φεστιβάλ, που ως τέτοιο αξίζει να το φροντίζουμε και να το προσέχουμε ακόμη περισσότερο».


Με κεντρικό θέμα «Ευρώπη, παρελθόν και μέλλον. Ματιές στη λογοτεχνία, τον πολιτισμό, την πολιτική», το ΦΒΧ θα διεξαχθεί με επίκεντρο το Ενετικό Λιμάνι της πόλης, μεταξύ του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) και του Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Μανώλης Πιμπλής «με την προσπάθεια να ενταχθεί σιγά σιγά σ’ έναν ευρύτερο διεθνή φεστιβαλικό χάρτη, ένα στοίχημα που δεν είναι απλό, αλλά θέλει οπωσδήποτε προσπάθεια και χρόνο».


Στο φετινό ΦΒΧ συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ομιλητές από 17 χώρες –συγγραφείς,  ακαδημαϊκοί, μεταφραστές, διανοούμενοι και καλλιτέχνες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αργεντινή, το Μεξικό, την Κολομβία, τη Νικαράγουα, το Περού και την Κόστα Ρίκα-, που λαμβάνουν μέρος σε περισσότερες από 60 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια, θεατρικά δρώμενα, περφόρμανς, συναυλίες, γύρω από βιβλία σύγχρονης ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου, από 35 εκδότες (Gutenberg, Loggia, Άγρα, Αλεξάνδρεια, Ασίνη, Βακχικόν, Διόπτρα, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Έρεισμα, Θράκα, Ίκαρος, Ιωλκός, Καλειδοσκόπιο, Καλέντης, Καρμάνωρ, Καστανιώτης, Κείμενα, Κίχλη, ΚΨΜ, Λιβάνης, Μεταίχμιο, Μετρονόμος, Μίνωας, Νήσος, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Πατάκης, Περισπωμένη, Πόλις, Ποταμός, Πυξίδα της Πόλης, Ραδάμανθυς, Στερέωμα, Τόπος, Ψυχογιός, Ωκεανός).


Εκπροσωπώντας τους συμμετέχοντες των δύο πρώτων ετών του Φεστιβάλ, αλλά ανανεώνοντας την παρουσία τους και φέτος, στην παρουσίαση συμμετείχαν και οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Λένα Διβάνη, αποτυπώνοντας την εμπειρία τους από τους δύο πρώτους κύκλους του Φεστιβάλ των Χανίων. «Αυτό το Φεστιβάλ έχει μία πολύ μεγάλη φρεσκάδα, έχει καταφέρει και γίνεται, όχι μόνο ελληνικό, αλλά και διεθνές, όλο και περισσότερο. 


Είναι ό,τι πιο σημαντικό, ελεύθερο και φιλόδοξο, αλλά και ποιοτικό υπάρχει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, σε σχέση με το βιβλίο», ανέφερε η Ρέα Γαλανάκη, ενώ η Λένα Διβάνη σημείωσε: «Η πόλη μας αγκάλιασε, την αγκαλιάσαμε κι εμείς, το μέρος είναι μοναδικό, πουθενά αλλού δεν το είδα στον κόσμο».

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........