Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, στα Μέγαρα Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών

  Μαζί με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Πανεπιστημίου Delaware των ΗΠΑ, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης – Περισσότεροι από 100 μουσικοί, υπό τη διεύθυνση των James Allen Anderson και Μίλτου Λογιάδη, και σολίστ την εξαιρετική βιρτουόζο του βιολιού Irmina Trynkos


Φινάλε στο Ηράκλειο, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», στις 30 Ιουνίου

Μια μοναδική καλλιτεχνική συνάντηση νέων και ταλαντούχων μουσικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, στην οποία συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στη χώρα μας, με πρωτοβουλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Delaware των ΗΠΑ.Το μουσικό ραντεβού περιλαμβάνει τρεις μοναδικές συναυλίες με τις τέσσερις σημαντικές ορχήστρες, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΜΕΤ), τη MOYSA τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου (ΣΟΝΚΔΗ) και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Delaware των ΗΠΑ.


 Η καλλιτεχνική συνεργασία, που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Delaware, στοχεύει στη δημιουργία καινοτόμων εμπειριών που αλλάζουν τη ζωή των μουσικών μέσω της αλληλεπίδρασης με διαφορετικές παγκόσμιες παραδόσεις. Μαζί, οι τέσσερις ορχήστρες θα δημιουργήσουν μια νέα συμφωνική ορχήστρα με περισσότερους από 100 μουσικούς, υπό τη διεύθυνση των James Allen Anderson και Μίλτου Λογιάδη, και σολίστ την εξαιρετική βιρτουόζο του βιολιού Irmina Trynkos, προσφέροντας στο κοινό μια ανεπανάληπτη εμπειρία!


Οι συναυλίες θα ξεκινήσουν από την Θεσσαλονίκη στις 25 Ιουνίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα συνεχιστούν στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ τελευταίος σταθμός αυτής της ξεχωριστής περιοδείας θα είναι το Ηράκλειο στις 30 Ιουνίου, στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης». Η παράσταση στο Ηράκλειο γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Τέχνη Καθ’ Οδόν». H παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με τον ΟΜΜΘ.


Λίγα λόγια για τους συντελεστές

H Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Delaware είναι ένα σύνολο που αποτελείται από 80 και πλέον μουσικούς, Παρουσιάζει τέσσερα προγράμματα το χρόνο και εκτελεί το τυπικό ορχηστρικό ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ έως το σύγχρονο, ενώ διακρίνεται για τις συνεργασίες της με επιλεγμένα χορωδιακά σύνολα, σολίστ και μαέστρους, συμμετέχοντας συχνά σε εγχώριες και διεθνείς περιοδείες. 


Το Πανεπιστήμιο του Delaware με επικεφαλής τον James Allen Anderson , διαθέτει τρία ειδικά συγκροτημένα μουσικά σύνολα, με συνολικά περισσότερους από 100 φοιτητές – διακεκριμένους μουσικούς από ολόκληρο το Πανεπιστήμιο.


Ο James Allen Anderson, βραβευμένος μαέστρος, πιανίστας και συνθέτης, είναι Διευθυντής Ορχηστρικών Δραστηριοτήτων στο Πανεπιστήμιο του Delaware, Μουσικός Διευθυντής και Μαέστρος του SODELO (Ορχήστρα του Νότιου Ντέλαγουερ) και Μουσικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής του Νότιου Νιου Τζέρσεϊ. Ο Anderson συνεχίζει να ανοίγει νέους δρόμους δημιουργώντας πρωτοποριακά προγράμματα όπως το Delaware International Music Exchange (D.I.M.E.), το Cultural Fusion Initiative (C.F.I.) και το University of Delaware's Cinema Symphony Series. 


Ως προσκεκλημένος μαέστρος, έχει συνεργαστεί με μουσικά σύνολα σε όλο τον κόσμο. Έχει υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο του International Conductors Guild και τώρα είναι μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του οργανισμού.


Η Irmina Trynkos είναι κορυφαία σολίστ βιολιού, ελληνο-πολωνικής καταγωγής, με διεθνή καριέρα, σπουδαίες συνεργασίες και ηχογραφήσεις και σημαντικές διακρίσεις. Έχει χαρακτηριστεί από το BBC Music Magazine ως «ένα μεγάλο και χαρισματικό νέο αστέρι» και «ένα εκπληκτικό ταλέντο», ενώ το περιοδικό Strad την επαινεί για την ευελιξία και την εκφραστικότητά της. Το ντεμπούτο cd της με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα έγινε best seller της NAXOS, μια από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές δισκογραφικές εταιρείες στον κόσμο που εξειδικεύεται στην κλασική μουσική, και έφτασε στα Top 20 των Specialist Classical Charts. H Irmina Trynkos παίζει με βιολί Jakob Stainer του 1670, γεγονός που υπογραμμίζει επίσης, το υψηλό επίπεδο της μουσικής της δεξιοτεχνίας και την αξία της ως σολίστ.


Ο Μίλτος Λογιάδης, από τους πιο σημαντικούς Έλληνες μαέστρους και πιανίστας. Έχει ευρεία δισκογραφία –πάνω από 30 cd’s (NAXOS, VERVE, EMI, SONY κ.α.). Εκτός από τις σπουδαίες ελληνικές ορχήστρες, έχει διευθύνει πολλές μεγάλες ορχήστρες παγκοσμίως, όπως την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Εθνική Ορχήστρα της Ρωσίας, την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και άλλες. Για πολλά χρονιά υπήρξε ο αρχιμουσικός της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι. 


Διέτελεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Είναι καθηγητής Διεύθυνσης Ορχήστρας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου.


Η Συμφωνική Ορχήστρα Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης (ΜΕΤ) του Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 1998. Έχει εξελιχθεί από μια μικρή ορχήστρα εγχόρδων σε μια πλήρη συμφωνική ορχήστρα. Πραγματοποιεί σε ετήσια βάση συναυλίες στο Πανεπιστήμιο, αλλά και στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και στο εξωτερικό, δίνοντας πολλές φορές τη δυνατότητα σε νέους μουσικούς- ερμηνευτές, συνθέτες να απλώσουν το ταλέντο τους και να αποκτήσουν πλούσιες εμπειρίες, προβάλλοντας παράλληλα και κάνοντας

γνωστά στο ευρύ κοινό, έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Από το 2010 την Συμφωνική Ορχήστρα διευθύνει ο Καθηγητής Γ. Βράνος.


Η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2015 από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του πιανίστα και Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιώργου - Εμμανουήλ Λαζαρίδη και ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Αποτελείται από νέους μουσικούς ηλικίας 8-25 ετών από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας. Στόχος της είναι η προώθηση της ορχηστρικής εκπαίδευσης, η δημιουργία διεθνών συνεργασιών και η ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής. 


Η MOYSA έχει συμπράξει με προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους αρχιμουσικούς, καθώς και με σημαντικές ορχήστρες και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 εμφανίσεις σε διάφορα σημεία. Το καλοκαίρι του 2016 διοργάνωσε το πρώτο "Θερινό Σχολείο της MOYSA" για την εναλλακτική εκπαίδευση νεαρών μουσικών. Υπεύθυνος για την τακτική εκπαίδευση της ορχήστρας είναι ο μαέστρος, συνθέτης και βιολοντσελίστας Θοδωρής Παπαδημητρίου.


Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου (ΣΟΝΚΔΗ) ιδρύθηκε το 2015 και αποτελείται από ταλαντούχους και άρτια εκπαιδευμένους νέους. Έχει δώσει συναυλίες συμμετέχοντας σε πολύ σημαντικές επετείους, όπως το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 60 χρόνια από το κλείσιμο του Λεπροκομείου στη Σπιναλόγκα, στην επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου κ.ά. Καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας είναι ο διεθνούς φήμης μαέστρος Μίλτος Λογιάδης.


Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής της περιοδείας: Τεχνότροπον – Artway Cultural Productions | www.artway.gr

Πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1)

Τρίτη 25.06.24 - ώρα 21:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου Για δελτία εισόδου: https://shorturl.at/Cd9l4

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης)

Πέμπτη 27.06.24, ώρα 21:00

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 10€ - Φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ: 7€ Προπώληση: https://www.megaron.gr/event/musical-cultures/

Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης – Ηράκλειο

Κυριακή 30.06.24, ώρα 21:00

Ελεύθερη είσοδος

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........