Αφιέρωμα της Περιφέρειας Κρήτης για τα 100 και πλέον χρόνια από τον ξεριζωμό και την ανταλλαγή των προσφύγων σε συνδιοργάνωση με Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς

 Η Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας.  Χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες και άνδρες, μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, ξεριζώνονται βίαια από τις προπατορικές τους οικίες για να εγκατασταθούν στη βαθιά πληγωμένη και ηττημένη από τον πόλεμο Ελλάδα. Η Μεγάλη Ιδέα είχε για πάντα χαθεί και η αυλαία μιας ανείπωτης αιματηρής τραγωδίας είχε οριστικά πέσει αφήνοντας πίσω της αναρίθμητες πληγές.

Εκατό και πλέον χρόνια μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, η ανάγκη ώστε να κρατηθούν ζωντανές και αναλλοίωτες οι μνήμες της προσφυγιάς και να αναδειχθεί η πολιτιστική ταυτότητα των Μικρασιατών είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.


Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης, Γωγώ Μηλάκη: «Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και τον αγώνα των Μικρασιατών Ελλήνων για μια νέα ζωή και στηρίζει τους Μικρασιάτικους Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς πραγματοποιώντας εκδηλώσεις που τιμούν τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και ξαναζωντανεύουν τον πολιτισμό, τη μουσική, τις παραδόσεις, τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα των Μικρασιατών. Το αφιέρωμα της Περιφέρειας Κρήτης, για τη διαφύλαξη και διατήρηση της μικρασιατικής ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας και μνήμης, ξεκινάει στις 17 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 10 Αυγούστου».


-12/7/2024, 9:30μ.μ., Γήπεδο Ηροδότου, Νέα Αλικαρνασσός:
•           Μουσικοχορευτική εκδήλωση «Από τη Μουσική της Μικρασίας στο ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι της Ελλάδας», από το μουσικό σχήμα «ΔΙΑΠΑΣΩΝ», σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Αλικαρνασσού «Η Αρτεμίσια», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αλικαρνάσσεια ‘24».

-14/7/2024, 9:30μ.μ., Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης:
•           Μουσική Εκδήλωση «Καφέ Αμάν στη Σμύρνη-Στα Χνάρια του Καφέ Αμάν», ερμηνεύτρια Βιβή Βουτσελά, βιολί Κυριάκος Γκουβέντας και τετραμελές σύνολο μουσικών, σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου.

-17/7/2024, 9:00μ.μ., Προαύλιο εκκλησίας Αγίας Μάκρινας:
•           Αφή της φλόγας της μνήμης, επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο των προγόνων, λαμπαδηδρομία.
•           Θεατρική Παράσταση “Δάκρυα του Χθες-Μνήμες του Σήμερα”, από τη Θεατρική ομάδα  “ΑΝΥΠΟΚΡΙΤΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ” του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλισίων “Η ΑΓΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ”, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλισίων.

-18/7/2024, στις 9:00μ.μ. Προαύλιο εκκλησίας Αγίας Μάκρινας:
•           Κρητική βραδιά με το συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη.

-26/7/2024, 9:30μ.μ., Πλατεία χωριού Καρδουλιανού:
•           Μουσικοχορευτική Εκδήλωση με Μικρασιάτικα και Ρεμπέτικα Τραγούδια, από το μουσικό συγκρότημα του Βασίλη Κορακάκη και της Ασπασίας Στρατηγού, στις, σε συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Μικρασιατών και Φίλων Καρδουλιανού.

-5/8/2024, στις 9:00μ.μ., Θέατρο Μάνος Κατράκης:
•           Θεατρική Παράσταση με τη Χριστίνα Αλεξανιάν «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», με τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιοβασιλιτών Πεδιάδας.

-7/8/24, 9:00μ.μ., Θέατρο «Κοκόλας», στον Κερατόκαμπο:
•           Θεατρική Παράσταση με τη Χριστίνα Αλεξανιάν «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»,  με τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατόκαμπου «Η ΒΙΓΛΑ».

-10/8/24, 9:00μ.μ., Προαύλιος Χώρος Πολιτιστικού Κέντρου Δαμάστας:
•           Θεατρική Παράσταση με τη Χριστίνα Αλεξανιάν «Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν», με τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν για τους πολίτες.


Αφιέρωμα της Περιφέρειας Κρήτης για τα 100 και πλέον χρόνια από τον ξεριζωμό και την ανταλλαγή των προσφύγων σε συνδιοργάνωση με Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς  

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........