Η Βίγλα Γιαλού Κεφάλι Ή Βίγλα Προφήτη Ηλία Ή Πολεμίστρα

 Ενετική βίγλα-παρατηρητήριο σε ύψωμα που επόπτευε τη βόρεια ακτή της Κρήτης.


skinias0

Βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο γιατί από εδώ οι βιγλάτορες είχαν πολύ μεγάλο οπτικό πεδίο και άνοιγμα στο Κρητικό πέλαγος. Από κάτω ακριβώς είναι η παραλία Βλυχάδια.


Έχει οπτική επαφή με τον Άγιο Παντελεήμονα του Κάλυβος, τη σκοπιά «Συκιά», και το ακρωτήρι του Αφορεσμένου (ή του Αγίου Ιωάννη) στο βορειοδυτικό άκρο του κόλπου του Μιραμπέλλου.
Λίγα μέτρα πιο πέρα είναι ο Προφήτης Ηλίας που πιθανόν ήταν μοναστήρι στα χρόνια της Ενετοκρατίας.

skinias1

Ιστορία

Σύμφωνα με το κατάλογο Ν. Gualdo,την 24ωρη φρούρηση της βίγλας είχαν αναλάβει τέσσερις άνδρες. Η βίγλα αναφέρεται στο δίκτυο φρούρησης του 1590.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Η σκοπιά είναι κυκλική με μια είσοδο και τρία μικρά παράθυρα και έχει ανακαινιστεί υπό την επίβλεψη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Θεμελιώνεται σε μία συμπαγή βάση και έχει κυκλική κάτοψη. Η εσωτερική διάμετρος είναι 2,00-2,50 μ. και η τοιχοδομία έχει πάχος από 0,50 έως 1,00 μ. Ο τοίχος εσωτερικά έχει ύψος 2,00 μ. από το δάπεδο έως την αρχή του θόλου.
Η ανακαίνιση πάντως της βίγλας κρίνεται (από εμάς, στον Καστρολόγο) κάπως υπερβολική.

Skinias-Tower

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........