2 Μαΐου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης
Μια σύζευξη δύο πολιτισμών: της Γαλλικής Γαστρονομίας και της Κρητικής Διατροφής.
Ύστερα από τον επιτυχημένο πρώτο γύρο του Γαστρονομικού Διαγωνισμού «Pâte à Brioche με άρωμα Κρήτης», έρχεται ο Μεγάλος Τελικός που θα διεξαχθεί στις 2 Μαΐου 2025 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης με ώρα εκκίνησης στις 16:00 το απόγευμα.
O Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων διοργανώνουν για 4η συνεχόμενη χρονιά γαστρονομικό διαγωνισμό, που αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Στα Χανιά διοργανώθηκαν τα τρία προηγούμενα έτη, με απόλυτη επιτυχία, δύο διαγωνισμοί με θέμα :
« Η Κρέπα με άρωμα Κρήτης » το 2022
« Η Τάρτα με άρωμα Κρήτης » το 2023
« Pâte à choux με άρωμα Κρήτης » το 2024
Τους διαγωνισμούς παρακολούθησε πλήθος κόσμου και καλύφθηκαν εκτενώς από τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης και της Αθήνας.
Ο διαγωνισμός έχει εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, και στόχο να προάγει τον πλούτο της Κρητικής Γης, να αναδείξει την Κρητική Διατροφή καθώς και να κάνει γνωστές τις τεχνικές της Γαλλικής γαστρονομίας.
Οι όροι του διαγωνισμού συνοπτικά έχουν ως εξής:
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης-Αρτοποιίας όλης της Περιφέρειας Κρήτης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σπουδαστές πρωτοετείς η δευτεροετείς εγγεγραμμένοι στα μητρώα των εν λόγω σχολών, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν μια «αλμυρή δημιουργία» οι σπουδαστές μαγειρικής και μια «γλυκιά δημιουργία» οι σπουδαστές αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής.
Οι σπουδαστές οφείλουν να δημιουργήσουν ένα έδεσμα ακολουθώντας υποχρεωτικά την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Pâte à Brioche (ζύμη Μπριός) για την βάση του, αλλά με γέμιση αποκλειστικά από προϊόντα της Κρητικής Γης έτσι ώστε να αναδύονται τα Κρητικά αρώματα και να αναδεικνύεται η αξία του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού .
Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι ο γαστρονομικός αυτός διαγωνισμός έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός είναι μια μοναδική εμπειρία για τους νέους σπουδαστές της Κρήτης να έρθουν σε επαφή με την γαλλική γαστρονομία και να ακούσουν τα σχόλια-συμβουλές καταξιωμένων σεφ πάνω στις δημιουργίες τους και αφ’ ετέρου δίδεται η δυνατότητα στους καλεσμένους σεφ να δοκιμάσουν τα προϊόντα του τόπου μας και να τα εισάγουν στις δημιουργίες τους σε διεθνές πλέον επίπεδο.
O διαγωνισμός περιλαμβάνει δυο στάδια :
Ο πρώτος γύρος διεξήχθη από 31 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2025, εντός των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης όλης της Κρήτης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Δευτερά 31 Μαρτίου από Ηράκλειο, ταξίδεψε προς Ρέθυμνο και έκλεισε στα Χανιά. Διαγωνίστηκαν 67 σπουδαστές από 7 σχολές :
ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ KAPPA STUDIES, Ηράκλειο
Σ.Α.Ε.Κ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, Ηράκλειο
Ι.ΣΑΕΚ MBS, Ρέθυμνο
- I. Σ.A.E.K. GRANT, Ρέθυμνο
Δ. Σ.Α.Ε.Κ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δ. Σ.Α.Ε.Κ. ΧΑΝΙΩΝ
Ι.ΣΑΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, Χανιά
Από την κάθε σχολή επιλέχθηκαν δύο νικητές: ένας για την αλμυρή και ένας για την γλυκιά δημιουργία,
Νικητές για την αλμυρή δημιουργία:
ΚΟΚΟΣΑΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΒΟΥΤΖΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΛΟΥΤΦΙΓΙΕ ΚΙΟΣΕ
ΓΩΝΙΩΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΡΙΚΑΚΗΣ ΣΤΑΦΑΝΟΣ
Νικητές για την αλμυρή δημιουργία:
ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗΣ
ΠΑΡΘΕΝΙΑΔΟΥ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ
ΠΛΥΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ
ΒΕΝΑΡΔΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΔΕΣΤΟΥΝΗ ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ
ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
οι οποίοι θα διαγωνιστούν στον δεύτερο και τελικό γύρο στα Χανιά. (δείτε φωτογραφία)
Στον Μεγάλο Τελικό, στις 2 Μαΐου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης οι 14 νικητές του πρώτου γύρου θα διασταυρώσουν τις μαγειρικές και γαστρονομικές τους δεινότητες παρασκευάζοντας έκαστος την συνταγή με την οποίαν αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο.
Ως έπαθλο, οι 2 νικητές, αντίστοιχα για την αλμυρή δημιουργία αλλά και για την γλυκιά δημιουργία, θα προσκληθούν να πραγματοποιήσουν μια πρακτική επιμόρφωση στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό την επίβλεψη του chef της Πρεσβείας, Jean Marie Hoffman.
Στον τελικό διαγωνισμό που θα κρίνει τις 2 καλύτερες δημιουργίες για την Κρήτη, μια αλμυρή και μια γλυκιά, έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι σεφ από την Ελλάδα και την Γαλλία.
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από βραβευμένους chef Ελλάδας και Γαλλίας:
- Jean Marie Hoffman, chef de cuisine της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα
- Δημήτρης Χρονόπουλος, chef pâtissier, Brand Ambassador Valrhona
- Ντίνα Νικολάου, cheffe de cuisine, παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής, συγγραφέας
- Arnaud Larher, Meilleur Ouvrier de France «MOF», chef pâtissier Paris- Tokyo
- Eulalie Rus, «MOF» στον τομέα της αλιείας, chef Poissonnière & Écaillère
- Stéphane Jakic, chef de cuisine καθηγητής της École Ferrandi Paris
- Γρηγόρης Κικής, chef de cuisine 1* Michelin, Υoung chef San Pelegrino
- Μανώλης Παπουτσάκης, chef de cuisine, ιδιοκτήτης εστιατορίων, βραβευμένος chef της χρονιάς FNL
Επίσης , φέτος θα έχουμε την τιμή να είναι κριτής
- η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα. Laurence Auer
καθώς και :
- ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής,
- ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημαντηράκης,
- η δημοσιογράφος γεύσεων, Θάλεια Τσιχλάκη.
Ο Μεγάλος Τελικός θα είναι μια ευκαιρία για τους συμπολίτες μας, ειδικούς στην γαστρονομία και μη, να είναι παρόντες στην συνάντηση της υψηλής γαστρονομίας και της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.
Θα είναι μια μεγάλη εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό το οποίο θα μπορέσει να παρακολουθήσει τους διαγωνιζόμενους ενώπιων των κριτών για την ανάδειξη των δυο νικητών.
Μια γιορτή της γαστρονομίας με εδέσματα και μουσική!
Σζευξη δύο πολιτισμών: της Γαλλικής Γαστρονομίας και της Κρητικής Διατροφής. στα Χανιά


Παζάρι «Ανταλλαγής» Προϊόντων από τον Δήμο Χανίων και την ΔΕΔΙΣΑ
Γιάννης Καλομοίρης, - «Αμέθυστος» ύμνος στην αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη αντίσταση - ο ήχος του Κρητικού Αμπελώνα
Το νέο βιβλίο του Κώστα Δημάδη για τον Νίκο Καζαντζάκη στα βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου, και με ηλεκτρονική πώληση
Η αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Ωδείου Γόρτυνας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» της Περιφέρειας Κρήτης
Τα 46 καταστήματα των ΕΛΤΑ που βάζουν «λουκέτο»
Ανησυχητικά τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκόολ, χρήση καπνού και υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια των 16χρονων στην Ελλάδα
ΕΛΑΣ: Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων
ξεκιινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
Το ChatGPT στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List” 85 μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως
Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες
Η ανοσοθεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη
Νανοσωματίδια ανέπτυξαν ερευνητές του MIT στη μάχη κατά του καρκίνου των ωοθηκών
Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης - Για το παλιό δημόσιο ΚΤΕΟ στο Ηράκλειο
Το Πρόγραμμα Προβολών Του ΣΙΝΕ ΜΙΝΩΑ Στη Σητεία
Το μακελειό στα Βορίζια. Η πολύνεκρη κρητική βεντέτα που συγκλόνισε την Ελλάδα του ’50
Το Σανατόριο Η Φυματιολογική Κλινική Του Μανδαλένιου Στα Σπήλια Ηρακλείου "Αγία Ειρήνη"
Το Πλοίο «Ρεγγίνα» Με Το Τεράστιο Φορτίο Χασίς Ανοικτά Της Άρβης
Το χωριό Καμάρες του Δήμου Φαιστού
Το Χωριό Πηγή του Δήμου Ρεθύμνης
Η Αράδαινα στον δήμο Σφακίων
Τα Βορίζα του Δήμου Φαιστού
Τα Ιωάννινα, επίσης γνωστά ως Γιάννενα
Ο Βόλος από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.
Η Τρίπολη, παλαιότερα γνωστή ως Τριπολιτσά
Το Λουτράκι η όμορφη πόλη τoυ νομού Κορινθίας
Συνταγή για κέικ κάστανο με σοκολάτα
Η Σφακιανή Πίτα Γέννημα Της Χώρας Των Σφακίων
Το καυστικό βίντεο που ετοίμασε το ΠΑΜΕ για το αντεργατικό έκτρωμα.
Τα περάσματα του Αλέκου Σακελλάριου απο την μεγάλη οθόνη
70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου