Ένα πανέμορφο σπίτι του 1950 στo Ρέθυμνο, με εσωτερικο στυλ του 2022 Ένα πανέμορφο σπίτι στo Ρέθυμνο της Κρήτης ξαναζωντάνεψε λειτουργώντας πλέον ως τουριστικό κατάλυμα με υποδειγματικό στυλ, φιλική ατμόσφαιρα, υπενθυμίζοντάς μας ότι η τουριστική ανάπτυξη έχει και τα θετικά της.

Η μικρή διώροφη κατοικία βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και δεν μπορεί παρά να κερδίσει τους επισκέπτες που το επιλέγουν για τη διαμονή τους: καλοσχηματισμένοι χώροι, εκλεπτυσμένη άνεση, αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς σπίτι του.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο που έκανε τον σχεδιασμό δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για τους Cadu architects, με έδρα την Αθήνα, που ανακαίνισαν την θρυλική Μπλε Πολυκατοικία στην πλατεία Εξαρχείων, ένα «κατακερματισμένο» διαμέρισμα του 1970 στην Κυψέλη, τη ViLLaRa στο Μεταξουργείο και πόσα ακόμη άλλα.

«Η μετατροπή αυτής της μικρής διώροφης μονοκατοικίας στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, σε ένα σύγχρονο τουριστικό κατάλυμα και η αισθητική αναβάθμισή της ήταν ο βασικός στόχος του έργου αυτού», αναφέρει στο iefimerida o Γιώργος Παπαδάκης, ένας από τους τέσσερις επικεφαλής αρχιτέκτονες των Cadu.

Το όνομα του τουριστικού καταλύματος, Ζιγαρδέλι, προκύπτει από το αηδόνι της Κρήτης, ένα ωδικό πτηνό με κιτρινοκόκκινα φτερά ενώ μέσα από το πρότζεκτ της ανακαίνισης του κτιρίου, η ομάδα των Cadu Architects αποφάσισε να χαρίσει στο Zigardeli Room τη χαμένη του λειτουργικότητα και άνεση.

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στο διαχωρισμό των λειτουργιών στα δύο επίπεδα της κατοικίας, με τον χώρο του καθιστικού, της κουζίνας και του λουτρού στο ισόγειο, ενώ το υπνοδωμάτιο τοποθετήθηκε στον όροφο για μεγαλύτερη αίσθηση ιδιωτικότητας. Στο ισόγειο, λόγω της στενότητας του χώρου, όλες οι λειτουργίες αναπτύσσονται γραμμικά, με το χτιστό καθιστικό και την κουζίνα να καταλαμβάνουν την μία επιμήκη πλευρά ενώ στην απέναντι τοποθετείται η νέα γραμμική μεταλλική σκάλα που οδηγεί στον όροφο, με τον κάτω χώρο της να διατίθεται για χώρο αποσκευών και ντουλάπας.


Στον όροφο, το χτιστό κρεβάτι προσανατολίζεται με θέα προς την πίσω εσωτερική βεράντα από την οποία, με μία τύπου «duck-step» κλίμακα, γίνεται η πρόσβαση στο δώμα του κτιρίου. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα της Φορτέτζας του Ρεθύμνου.

Η χρωματική παλέτα και τα υλικά που επιλέχθηκαν κινούνται σε φυσικές ανοιχτές αποχρώσεις, με σκοπό την οπτική ηρεμία και άνεση του χρήστη. Το κλασσικό μοτίβο της «σκακιέρας» επιλέχθηκε για το δάπεδο του ισογείου σε τόνους άσπρο - μπλε. Ενδιαφέροντα στοιχεία στην λιθοδομή της οικίας, που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενσωματώθηκαν στη νέα πρόταση.

Η φιλόξενη ατμόσφαιρα που δημιουργείται από το σύνολο της διακόσμησης σε συνδυασμό με τον λειτουργικό σχεδιασμό προσφέρουν μια αυθεντική εμπειρία «κατοίκησης», ευελπιστώντας να γίνει ένα ζεστό σπίτι μακριά από το σπίτι.


Οι Cadu Architects ιδρύθηκαν το 2005 από τους Σ. Κουβόπουλο και Χρήστο Λέρα και σήμερα επικεφαλής του γραφείου είναι οι αρχιτέκτονες Σωτήρης Κουβόπουλος, Γιάννης Παπαγιαννάκης, Γιώργος Παπαδάκης και Ειρήνη Φιλιπποπούλου.


Περιηγηθείτε στο εσωτερικό του μικρού σπιτιού στο Ρέθυμνο που έγινε κατάλυμα


Ταυτότητα έργου:

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Cadu Architects - Σ. Κουβόπουλος, Ι. Παπαγιαννάκης, Γ. Παπαδάκης, Ε. Φιλιπποπούλου


Κατασκευή: Polyergo – Γ. Πολυχρονάκης


Φωτογραφίες: bill_box – Β. Θανόπουλος


 iefimerida.gr

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........