Τα μικρά αιολικά πάρκα στη Βουλή, από τον Χάρη Μαμουλάκη

Την αναγκαιότητα εδραίωσης συνθηκών ενεργειακής δημοκρατίας αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και 27 ακόμη Βουλευτών.

 


«Η επίτευξη του στόχου της ενεργειακής δημοκρατίας προϋποθέτει την δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιώτες και επιχειρήσεις με όρους βιωσιμότητας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Σε αυτή την κατεύθυνση, σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά των μικρών αιολικών πάρκων τα οποία, αποδεδειγμένα, έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Γι’ αυτό και ζητάμε απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το πόσες αιτήσεις έχουν γίνει για την εγκατάσταση μικρών, κάτω από 60 kW, αιολικών πάρκων, πόσες από αυτές έχουν τεθεί σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο και στο μη-διασυνδεδεμένο δίκτυο, καθώς και με ποιόν τρόπο προτίθεται να ενισχύσει την εγκατάσταση μικρών αιολικών σταθμών στο σύνολο της επικράτειας.».

 

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018, δόθηκε η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αδειοδοτικής διαδικασίας, για την ανάπτυξη αιολικών σταθμών μικρότερων από 60kW. Η σχετική ΚΥΑ για τον καθορισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας και των αναγκαίων λεπτομερειών εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2020 και μεταξύ των προϋποθέσεων που έθετε, ήταν και οι όροι για την σύνδεση, την χωροθέτηση, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν την εγκατάσταση των εν λόγω σταθμών. Οι δε διαδικασίες των αιτήσεων, οριζόταν ότι θα διενεργούταν εντός 3 μηνών από την έκδοση της ΚΥΑ στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ ο ίδιος φορέας οριζόταν ως αρμόδιος και για τους μικρούς αιολικούς σταθμούς ΚΑΙ στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.

 

 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........