Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Ηράκλειο - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Ηράκλειο

 Τα Θεοφάνεια, είναι η τρίτη και τελευταία γιορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων) και το όνομα προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η γιορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνια, Φώτα ή Εορτή των Φώτων. 

Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος στη συνέχεια Βαπτιστής, που ήταν 6 μήνες μεγαλύτερος του Χριστού, και διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας και κηρύττοντας το βάπτισμα μετανοίας, βάπτισε με έκπληξη και τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό. 


Κατά τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα από τον ουρανό ακούσθηκε φωνή που έλεγε ότι: Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα".

Στο Ηράκλειο, η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος θα δώσει το παρών στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου.

Ο Μέγας Αγιασμός θα ψαλεί στις 10 το πρωί και στη συνέχεια η πομπή θα ξεκινήσει για να κατευθυνθεί προς το λιμάνι του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ρίψη του Σταυρού και ο Αγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην προβλήτα του μικρού Κούλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........