«Φήμη»: Κρητικά αναψυκτικά από το 1925 -Πώς επιβίωσαν στον πόλεμο, ταξίδεψαν στην Αυστραλία κ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

«Φήμη»: Κρητικά αναψυκτικά από το 1925 -Πώς επιβίωσαν στον πόλεμο, ταξίδεψαν στην Αυστραλία κ

 Η επιχείρηση που συμπληρώνει  96 και... χρόνια μας δροσίζει όλο το χρόνο, σε Ελλάδα και εξωτερικό, με αναψυκτικά που παράγονται στις Αγιές Παρασκιές στο Ηράκλειο της Κρήτης, με την ίδια πάντα συνταγή.

Μυρωδάτες πορτοκαλάδες, μανταρινάδες και μπυράλ, η καλύτερη λεμονάδα με πρώτες ύλες από το νησί, φυσικά αρώματα και έως και 60% λιγότερη ζάχαρη σε σχέση με άλλα αναψυκτικά. Έχοντας ήδη εδραιωθεί στην αγορά με τα αναψυκτικά Φήμη, η δημιουργία ενός ζυθοποιείου ήταν το επόμενο επενδυτικό βήμα για την οικογενειακή επιχείρηση από το Ηράκλειο Κρήτης. 

Η εταιρεία παράγει πλέον την μπύρα Candia, μία ξανθή, κρητική lager με φρουτώδη γεύση. Το όνομά της το δανείζεται από την ενετική ονομασία του Χάνδακα / Candia , όπως αποκαλούσαν οι Ενετοί το Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στην Κρήτη.

Ο Βασίλης Ζηδιανάκης προχωράει στην πρώτη χειροκίνητη εμφιάλωση σε πορσελάνινο μπουκάλι το 1925

Η πρώτη λεμονάδα του 1925 -Σε γυάλινο μπουκάλι με πορσελάνινο πώμα

Η ιστορία της επιχείρησης είναι συνυφασμένη με τον Βασίλη Ζηδιανάκη, όταν το 1925, στο ισόγειο του σπιτιού του, ξεκινάει την χειροκίνητη εμφιάλωση λεμονάδας σε γυάλινο μπουκάλι.


Eίναι η εποχή που οι λεμονατζήδες με τις «παγωμένες» τους περιδιαβαίνουν την ύπαιθρο και τις πόλεις. Ο Βασίλης Ζηδιανάκης προχωράει στην πρώτη χειροκίνητη εμφιάλωση σε πορσελάνινο μπουκάλι, στο «Υποδηματοποιείον» που στεγάζεται στο ισόγειο του πατρικού του, στις Αγιές Παρασκιές. Μάλιστα το 1930 τα γαϊδουράκια ακούραστα μεταφέρουν τα αναψυκτικά από χωριό σε χωριό κάνοντας διάσημη τη Φήμη.


Η εταιρεία επιβιώνει στον πόλεμο και η διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης παραμένει ίδια μέχρι και το 1950. Κατά τη διάρκεια του πολέμου η επιχείρηση αντιστέκεται και επιβιώνει και τα αλεξίπτωτα των γερμανών εισβολέων γίνονται λάφυρα και αξιοποιούνται για την προστασία των κασονιών με τα φρούτα, από τα στοιχεία της φύσης.



Το 1960 την οικογενειακή επιχείρηση αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Ζηδιανάκης και βάζει τον θεμέλιο εργοστασιακό λίθο, αλλάζοντας την κλίμακα της παραγωγής, εκσυγχρονίζοντας τον παραγωγικό εξοπλισμό. Το 1974 η επιχείρηση μεταφέρεται σε νέο χώρο, πάντα στις Αγιές Παρασκιές.

Προϊόντα κατηγορίας cola από το 1974

Η Φήμη συμβαδίζει με τις τάσεις του εξωτερικού. Η επιχείρηση από την Κρήτη με τις λεμονάδες, τις πορτοκαλάδες, το μπυράλ και τις μανταρινάδες, λανσάρει προϊόντα κατηγορίας cola, αλλάζει τις συσκευασίες σύμφωνα με την τάση της αγοράς, κρατώντας όμως πάντα τα παραδοσιακά της στοιχεία.


Mεχρι το 1950 τα χειροκίνητα μηχανήματα παρεμένουν στις επάλξεις της παραγωγής

Η εταιρεία, «Φήμη» Ζηδιανάκης ΑΕ, βρίσκεται στις Αγιές Παρασκιές Ηρακλείου Κρήτης και παράγει αναψυκτικά και χυμούς από το 1925. «Παράγουμε πάνω από 20 διαφορετικές γεύσεις σε διάφορες γυάλινες και pet συσκευασίες, καθώς και ασκούς για επαγγελματική χρήση σε ξενοδοχεία. To 2010 μεταφερθήκαμε σε νέες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 4000m με νέα, υπερσύγχρονα μηχανήματα παραγωγής. Η εταιρεία μας είναι πιστοποιημένη με HACCP και ISO, ενώ τα αναψυκτικά μας είναι πιστοποιημένα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης με το σήμα «Κρήτη» και έχουν βραβευτεί από τον διεθνή οργανισμό I.T.Q.I. των Βρυξελλών με βραβείο ανώτερης γεύσης (2015, 2018 & 2021) από γευσιγνώστες με διαδικασία τυφλής δοκιμής» αναφέρουν.

Ελληνική lager από την Κρήτη με φρουτώδη αρώματα

Πριν από περίπου τρία χρόνια (2018) έγινε μία επένδυση 12 εκ. για την παραγωγή ελληνικής μπύρας, σε υπερύσγχρονες εγκαταστάσεις και έτσι, οι Κρητικές Ζυθοποιϊες Ζηδιανάκης ΑΕ αποτελούν την μεγαλύτερη ζυθοποιία της Κρήτης, ενώ είναι και η μεγαλύτερη επένδυση σε ελληνική ζυθοποιία που έγινε τα τελευταία χρόνια. 

«Ξεκινήσαμε την υλοποίηση του πιο μεγάλου επενδυτικού προγράμματος ζυθοποιίας στο Ηράκλειο Κρήτης το 2018. H αρχή έγινε με την αγορά μηχανημάτων βαρελοποίησης, για βαρέλια 30 και 50LT, και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, συνεχίσαμε με την αγορά χωριστών γραμμών παραγωγής για κουτί 330 και 500ml, και γυάλινης φιάλης 250,330 και 500ml. επίσης, υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής σε pet βαρέλι μίας χρήσεως 30LT» αναφέρουν από τον Όμιλο Ζηδιανάκη.


Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Κρήτη περιλαμβάνονται, εκτός από το ζυθοποιείο, μονάδα επεξεργασίας νερού, γραμμές παραγωγής, εργαστήριο αναλύσεων, μονάδα βιολογικού καθαρισμού, αποθήκες, γραφεία και αίθουσα γευσιγνωσίας.

«Ακολουθώντας την παράδοση και με πιστή εφαρμογή του νόμου της καθαρότητας, ζυθοποιούμε την μπύρα μας, χρησιμοποιώντας νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά». Η μπύρα Candia, τύπου lager, έχει χρυσαφένιο χρώμα, μέτρια συγκέντρωση σε αλκοόλη, χαμηλή οξύτητα και παρουσία δημητριακών γευστικά, που ολοκληρώνεται με αρώματα φρούτων. 


Η συσκευασία γίνεται σε αλουμινένια κουτάκια των 330 και 500ml και η ταχύτητα της γραμμής αγγίζει τα 16.000 κουτιά την ώρα. Το ζυθοποιείο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο και, με ετήσια δυναμικότητα 100.000 εκατόλιτρων, αποτελεί την μεγαλύτερη ζυθοποιεία της Κρήτης.


Αναψυκτικά με το σήμα της Κρητης

Η εταιρεία, συμμετέχοντας στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, εξασφαλίζει ότι ανήκει σε μία ομάδα προϊόντων συγκεκριμένης ποιότητας, ενδοποιότητας και ασφάλειας. Τα προϊόντα παράγονται στην Κρήτη και το μεγαλύτερο ποσοστό του περιεχομένου των προϊόντων προέρχεται από πρώτες ύλες της Κρήτης.

Τα αναψυκτικά Φήμη που έχουν πιστοποιηθεί με το σήμα Κρήτη είναι:

Σόδα, λεμονάδα, πορτοκαλάδα, γκαζόζα, μπυράλ (Ζελιτα), μανταρινάδα.

Μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης η εταιρεία συμμετέχει με τα προϊόντα της σε όλες τις εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα αναψυκτικά είναι διαθέσιμα σε pet συσκευασίες των 1,5LT, 500ml και 330ml, καθώς και σε γυάλινες φιάλες 250ml.


Φήμη, η επιχείρηση που συμπληρώνει φέτος 96 χρόνια μας δροσίζει όλο το χρόνο, σε Ελλάδα και εξωτερικό


Ο εγγονός του Βασίλη Ζηδιανάκη στο τιμόνι της εταιρείας

Η εταιρεία άλλαξε νομική μορφή και έγινε ανώνυμη εταιρεία. Ο Βασίλης Ζηδιανάκης, εγγονός του ιδρυτή, ανέλαβε τη Φήμη και την οδήγησε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σήμερα η «Φήμη» κρατάει την ίδια συνταγή από τα πρώτα εκείνα χρόνια, παραμένει στην ελληνική αγορά και έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία με σύγχρονα μηχανήματα για την εμφιάλωση των αναψυκτικών με μια γραμμή παραγωγής δυναμικότητας 4,5 τόνων την ημέρα σε γυάλινο μπουκάλι, καθώς και μια γραμμή παραγωγής πλαστικών φιαλών τύπου pet.

«Φήμη» τα ελληνικά αναψυκτικά που πίνουν στην Αυστραλία

Τα εργοστάσιο παράγει προϊόντα τα οποία απευθύνονται σε Super Market και σε HO.RE.CA., μεγάλες αλυσίδες S/M λιανικής και χονδρικής , όπως τα Mart Cash & Carry, τα S/M Σκλαβενίτης, Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος, Μετρό, Ένα, Lidl, OK Markets και στην Κρήτη, τα S/M Χαλκιαδάκης, Synka-Φαιστός, CRM.


Η δυνατότητα παραγωγής φτάνει τις 16.000 φιάλες/ώρα. Το δίκτυο διανομής καλύπτει ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Ρόδο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κω, Ζάκυνθο, Μυτιλήνη, Πελοπόννησο, Δελφούς, Χαλκίδα) . Στην Κρήτη το 90% των ξενοδοχείων είναι πελάτες της εταιρείας κυρίως τα all-inclusive ξενοδοχεία αλλά και τα half-board. 


Η φήμη της εταιρείας, έχει φτάσει με τα αναψυκτικά της μέχρι την Γερμανία, Αγγλία, Αλβανία, Κύπρο και Αυστραλία. Η εταιρεία υποστηρίζει τοπικές αθλητικές δραστηριότητες στην Κρήτη, τα κοινωνικά παντοπωλεία του Δήμου, καθώς και Δομές Ανηλίκων, δημοτικής και ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αναψυκτικά ΦΗΜΗ, με την ίδια συνταγή εδώ και 96 χρόνια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι, η… φήμη τους, προηγείται!


efimerida.gr

Φωτογραφίες: drinkfimi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........