Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ούλωφ Πάλμε στον Μοχό

 Άνθρωποι που τον γνώρισαν κατά τις επισκέψεις του στην περιοχή της Σταλίδας, του σημερινού Δήμου Χερσονήσου και αναγνωρίζουν τη συμβολή του στην παγκόσμια ειρήνη, ίδρυσαν τον Σύλλογο φίλων Ούλωφ Πάλμε και προχώρησαν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού χώρου δίπλα στην κεντρική πλατεία του Μοχού, όπου θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία ένα Μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη του.


Ο Σύλλογος έχει συγκεντρώσει πλούσιο έντυπο, οπτικό και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή, το έργο και την παρουσία του Σουηδού δημοκρατικού πολιτικού στην Κρήτη.


Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, 37 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης, θα ανοίξει για πρώτη φορά το Μουσείο Ούλωφ Πάλμε στον Μοχό από τις 10:00 έως τις 14 όπου έχει τοποθετεί ήδη ένα μέρος των σημαντικών εκθεμάτων.



Ο Σουηδός πρωθυπουργός υπήρξε ένας Ανθρωπος που αγάπησε την Κρήτη και το χωριό Μοχός επισκεπτόμενος τον συχνά πυκνά.
Αξίζει να αναφέρουμε οτι απο τους τοπικούς φορείς του Μοχού έγινε επιτιμός δημότης,όπου και δέθηκε για πάντα με την κρητική γή, όπου και απέκτησε πολλούς φίλους.
9


10


11

Υπήρξε ένας ανυποχώρητος υπερασπιστής της παγκόσμιας ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας. Παρέμεινε έντιμα στο πλευρό των φτωχών και καταπιεσμένων. Η Σουηδία είναι σήμερα συνώνυμη με τις αξίες της ειρηνικής σταθερότητας και του ανθρωπισμού και αυτό οφείλεται κατά πολύ στον Ούλοφ Πάλμε.

Το όραμά του δεν γνώρισε εθνικά σύνορα. Αφιέρωσε τον ίδιο του τον εαυτό με ακούραστο ζήλο, αποτεινόμενος τόσο στην καρδιά όσο και στη λογική των ανθρώπων.
Χαρακτηριστικά ο αείμνηστος Ούλοφ Πάλμε ανέφερε για την Κρήτη.
"...μιλώντας και γράφοντας για την Κρήτη, καταλαβαίνεις πολύ συχνά, πόσο αδύνατο ή δύσκολο είναι να περιγράψεις τον μοναδικό αυτό τόπο με τα άπειρα στοιχεία Ιστορίας, Πολιτισμού, Oμορφιάς. Δε χωρεί μέσα σ' ένα βιβλίο ούτε σε ένα ή πολλά άρθρα. Δε μπορείς να τη γνωρίσεις μέσα από περιγραφές. Μπορείς μονάχα να τη ζήσεις και να τη χαρείς..."


ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........