Παρουσίαση νέου βιβλίου του Γιώργη Μαρκάκη «Από το Άλφα βάνω Αρχή – Ανεστορήματα Μπρόκα

Ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» και ο Σύλλογος Σητειακών Ηρακλείου «ο ΜΥΣΩΝ» παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του οφθαλμίατρου Γιώργη Μαρκάκη (1929-2021) «Από το Άλφα βάνω Αρχή – Ανεστορήματα Μπρόκα». 

Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο διηγήματα από το ανέκδοτο υλικό του λογοτεχνικού και λαογραφικού αρχείου του εκλιπόντος. 

 


Ήρωας των διηγημάτων είναι ο ξακουστός μαντιναδολόγος της Τουρλωτής Σητείας Γιάννης Ρεϊζάκης – Μπρόκας (1880–1973). Με αφορμή τη συνάντηση με τις κόρες του λαϊκού ποιητή, ο συγγραφέας στο πρώτο διήγημα αναφέρεται στην έμμετρη διαθήκη του Μπρόκα ως δείγμα λαϊκής σοφίας που περιέχει με απλό και ιδιωματικό λόγο τα κοινωνιολογικά συμφραζόμενα της εποχής εκείνης στο θέμα της κληροδοσίας και της προίκας. 

 

Στο δεύτερο -και εκτενέστερο- διήγημα ο Γ. Μαρκάκης αφηγείται την έμμετρη ερωτική εξομολόγηση του Μπρόκα προς την αγαπητικιά του που –καθώς γίνεται εν τη απουσία της μεν, αλλά δημόσια στο καφενείο του χωριού - επέχει τη θέση μιας ερήμην καντάδας αλλά και ενός ευρηματικού προφορικού ρομάντσου. 

 

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου (οδός Ανδρόγεω), την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 19.00. Θα το παρουσιάσουν οι Αντώνης Ανηψητάκης, αρχιτέκτονας και Κατερίνα Γουλιέλμου, φιλόλογος, μέλη της Στέγης «Βιτσέντζος Κορνάρος» από τη Σητεία που συνέβαλε στην έκδοση του βιβλίου. 

 

Την παρουσίαση θα συντονίσουν ο Διευθυντής του Μουσείου «Λυχνοστάτης», Γιάννης Μαρκάκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «ΜΥΣΩΝ», Μανώλης Αχλαδιανάκης, ενώ θα διαβαστεί και κριτικό σημείωμα του συγγραφέα και στοχαστή Γιάννη Κιουρτσάκη, προσωπικού φίλου του Γιώργη Μαρκάκη. 

 

Τέλος, τιμητικά προς τον ιδρυτή του Μουσείου θα δοθεί αναμνηστική πλακέτα από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου «ΑΡΕΤΟΥΣΑ». 

Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

 Παρουσίαση νέου βιβλίου του Γιώργη Μαρκάκη  «Από το Άλφα βάνω Αρχή – Ανεστορήματα Μπρόκα

 

 

 

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........