Δείτε πόσα χρήματα συγκεντρώνει κάθε μέρα η «βασίλισσα» των σιντριβανιών, Fontana di Trevi - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Δείτε πόσα χρήματα συγκεντρώνει κάθε μέρα η «βασίλισσα» των σιντριβανιών, Fontana di Trevi

 Η παράδοση της ρίψης νομισμάτων στο σιντριβάνι, είναι τόσο παλιά, όσο είναι τα νομίσματα και οι πηγές. Το τελετουργικό αυτό ξεκίνησε από το γεγονός ότι στην αρχαιότητα, το νερό θεωρούνταν πάντα ευλογία, και, ως ένδειξη σεβασμού, χτίζονταν βρύσες και στη συνέχεια προσφέρονταν στους θεούς, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το θεόσταλτο δώρο του νερού.


Αργότερα, τα νομίσματα στα σιντριβάνια χρησιμοποιούνταν ως συνοδευτικά των προσευχών, ήταν δηλαδή οι πρόδρομοι των σημερινών ευχών. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σε σιντριβάνι στο Northumberland της Αγγλίας, οι ερευνητές βρήκαν έως και 16.000 νομίσματα από διαφορετικές περιόδους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. 


Σήμερα, ένα από τα πιο δημοφιλή σιντριβάνια στον κόσμο, στο οποίο τα νομίσματα δεν τελειώνουν ποτέ, είναι η Fontana di Trevi στη Ρώμη. Εκεί, κάποτε οι στρατιώτες πετούσαν νομίσματα γιατί πίστευαν ότι αυτό θα τους εξασφαλίσει  καλή υγεία και ευνοϊκή επιστροφή στη Ρώμη.

Η σημερινή παράδοση της ρίψης νομισμάτων στο εκπληκτικό σιντριβάνι, δημιουργήθηκε λόγω της ταινίας του 1954, Three Coins in the Fountain, στην οποία το να πετάξει κάποιος δύο νομίσματα στο σιντριβάνι σήμαινε ότι θα ερωτευτεί έναν άνδρα ή μία γυναίκα από τη Ρώμη, ενώ τα τρία νομίσματα σήμαιναν γάμο στην πόλη της Ιταλίας.  

Με τον καιρό, το να ρίχνει κανείς ένα κέρμα στο νερό ενώ κάνει μια ευχή, έχει γίνει μια συνηθισμένη πρακτική στον πολιτισμό πολλών χωρών ανά τον κόσμο. Η πρακτική αυτή, έχει δημιουργήσει και το δικό της τουριστικό ρεύμα, καθώς δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που επιλέγουν τα σιντριβάνια του κόσμου για τις περιηγήσεις τους.


Η «βασίλισσα» των σιντριβανιών, Fontana di Treviσυγκεντρώνει κάθε μέρα περίπου 3.000 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. ‘Ολα τα νομίσματα προορίζονται για φιλανθρωπικό σκοπό. Αφού μαζευτούν, ζυγιστούν και καθαριστούν, παραδίδονται στην Caritas, μια καθολική φιλανθρωπική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Ρώμη.

https://www.travel.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........