Μήνυμα της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ από την Οίτη για την καταστροφική χωροθέτηση των ΑΠΕ

 464 στρέμματα δασικών εκτάσεων στην Οίτη θα αποψιλωθούν, 66 χιλιόμετρα δρόμων με μέσο πλάτος 12-13 μέτρα θα διανοιχτούν, αλλοιώνοντας για πάντα το φυσικό τοπίο και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα της Οίτης για να τοποθετηθούν 5 αιολικά πάρκα. 


Η Βερόνικα της Οίτης το ενδημικό φυτό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο θα εξαφανιστεί, ενώ ο θόρυβος των ανεμογεννητριών θα επηρεάσει την αναπαραγωγή της αρκούδας και θα εκτοπίσει τα πουλιά.





Περιβαλλοντικά θέματα αλλά και θέματα κατάφωρης παραβίασης της Συνταγματικής νομιμότητας αναδείχθηκαν στην εκδήλωση για την ενημέρωση των πολιτών που οργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαμίας η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Λαμίας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και τον Σύλλογο Δρομέων «ΤΡΑΧΙΝΑ». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτησε η συνεπικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη.


«Εδώ οι “αόρατες δυνάμεις” των κερδοσκοπικών συμφερόντων μας καλούν, χωρίς πολλές περιστροφές, να ξεχάσουμε την Τραχίνα, την Ηράκλεια, την Πυρά του Ηρακλή και τον ίδιο τον Ηρακλή, τον Κούβελο, το Κάστρο της Ωριάς και τον αρχαίο Εμπορικό Δρόμο για τους Δελφούς. Αν δεν βρεθεί κάποιος ξένος περιηγητής ή κάποιο ξένο Πανεπιστήμιο να ενδιαφερθεί, εμείς είμαστε έτοιμοι αυτές τις περιοχές, με την σημαντικότατη αρχαιολογική και πολιτιστική αξία, σε απόσταση αναπνοής από τη Λαμία και την Άμφισσα, να τις αφήσουμε να ισοπεδωθούν, μεταφορικά και κυριολεκτικά» αναφέρει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης. «Αντί να αξιοποιηθεί αυτό το αντικειμενικά συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, υπονομεύεται χρόνια με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες και τώρα με τους αιολικούς σταθμούς και τις ανεμογεννήτριες. Μεθοδεύεται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ακριβώς δίπλα και σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο “Πυρά του Ηρακλέους”. Η απειλή είναι συγκεκριμένη και είναι ένας ακόμα λόγος να ενισχυθεί ο αγώνας κατά των αιολικών σταθμών στην Οίτη και υπέρ της ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού της όγκου» αναφέρει η Κίνηση. Οι Δήμοι Λαμιέων και Δελφών με ομόφωνες αποφάσεις τους αντιδρούν στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο βουνό. Όμως, όπως αναφέρουν τα Κινήματα δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στη μελέτη και διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Οίτη, την ήπια βιώσιμη τουριστική της προοπτική, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, μαζί και τον Ηρακλή. Πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει η δυνατότητα να προκαλέσουν ακόμα και παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τις κατάλληλες επενδύσεις και την κατάλληλη προβολή, στα πλαίσια του εναλλακτικού τουρισμού, πολιτιστικής εμπειρίας και στα πρότυπα αντίστοιχων περιοχών.Ως εκ τούτου «το Πράσινο Κύμα είναι απαραίτητο να έρθει και στην Ελλάδα» όπως είπε χαρακτηριστικά στην συνεπικεφαλής του Πράσινο και Μωβ Βασιλική Γραμματικογιάννη, ο Δήμαρχος Λαμίας Θύμιος Καραΐσκος. «393 εκατομμύρια ευρώ από την διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα και 800 εκατομμύρια από την διασύνδεση με την Κρήτη χαρίστηκαν στους επενδυτές» είπε ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Τρύφωνας Κόλλιας και πρόσθεσε ότι «3,2 δισεκατομμύρια ευρώ πληρώσαμε οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος για τις εταιρείες ΑΠΕ. Αυτές δεν είναι επενδύσεις αλλά εγγυημένες αποδόσεις». 
«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί για δεύτερη φορά την ελληνική κυβέρνηση για παραβίαση της Οδηγίας περί οικοτόπων και ελλιπή προστασία των περιοχών NATURA με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, στο Πράσινο και Μωβ έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ενεργειακή εξοικονόμηση, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αυτοπαραγωγή ενέργειας σε μικρές κλίμακες ξεκινώντας από την ενεργειακή αυτάρκεια των κατοικιών και των κτιρίων, προχωρώντας στις πόλεις και τις περιφέρειες και μετά σε επίπεδο κράτους. Είναι ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε τόσο τα μελλοντικά black out όσο και τις φαραωνικές επενδύσεις στα πανέμορφα βουνά μας» δήλωσε η συν-επικεφαλής του Πράσινο και Μωβ, Βασιλική Γραμματικογιάννη.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........