Κιρσοί και Φλεβίτιδα Γιατί προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται; - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Κιρσοί και Φλεβίτιδα Γιατί προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται;

 Οι κιρσοί (φλεβίτιδα) είναι οζώδεις, διογκωμένες φλέβες. Οποιαδήποτε φλέβα μπορεί να γίνει κιρσώδης, ωστόσο αυτές που επηρεάζονται πιο συχνά είναι στα κάτω άκρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω κληρονομικότητας ή λόγω εκ γενετής «αδύναμου» φλεβικού τοιχώματος.

 Η ορθοστασία τείνει να επιδεινώνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα (ή η εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει την προδιάθεση να εκδηλωθεί).


Για πολλούς ανθρώπους, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες αποτελούν απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Για άλλους, όμως, μπορεί να προκαλούν πόνο και δυσφορία. Ίσως μάλιστα, οδηγήσουν και σε πιο σοβαρά προβλήματα, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.


Οι κιρσοί μπορεί να υποδηλώνουν και την ύπαρξη άλλων προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα. Παρουσιάζονται στο 25% του πληθυσμού. Είναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν το 4 - 5% των ατόμων που έχουν κιρσούς, θα οδηγηθούν σε έλκος 

(6ο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας-δες παρακάτω).

Οι κιρσοί έχουν συγκεκριμένη κλινική εικόνα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αισθητικοί οι λόγοι που κάποιος θέλει να τους αφαιρέσει. Συνήθως η «φλεβίτιδα», όπως είναι ευρέως αλλά λανθασμένα γνωστοί οι κιρσοί, συνοδεύεται από συμπτώματα όπως:

  • Πρήξιμο στα πόδια γύρω από τους αστραγάλους, γάμπες
  • Φαγούρα στα πόδια
  • Κάψιμο
  • Αίσθημα βάρους κυρίως στις γάμπες
  • Κράμπες
  • Εύκολη κόπωση
  • Αίσθημα τσιμπήματος (νυγμών)

Αν δεν απευθυνθείς εγκαίρως στο γιατρό, η νόσος μπορεί να προχωρήσει και τα συμπτώματα να επιδεινωθούν δυσκολεύοντας την ποιότητα ζωής σου. Επιπλέον, μπορεί να πυροδοτηθούν επιπλοκές όπως θρόμβωση, δερματικές παθήσεις ή αιμορραγία. Οι κιρσοί αποτελούν ένα στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας.


https://www.doctoranytime.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........