7 Πιάτα Της Ελληνικής Κουζίνας Από 260 Έως 345 Θερμίδες - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

7 Πιάτα Της Ελληνικής Κουζίνας Από 260 Έως 345 Θερμίδες

  Αγαπημένα μαγειρευτά που μπορούν, με λίγη προσοχή στο μαγείρεμα, να προσφέρουν θρέψη και βιταμίνες χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά το σωματικό βάρος.

rice-spinach-750x375

Aγκινάρες αλά πολίτα: 260 θερμίδεςΕίναι προφανές ότι τέτοιες θερμιδομετρήσεις διαβάζονται πάντα «στο περίπου» και βοηθούν κυρίως στο να έχουμε μια γενική αίσθηση της θερμιδικής αξίας του πιάτου. Απόλυτα ακριβείς μετρήσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε συγκεκριμένα γραμμάρια με γνώση της ποσότητας των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για το μαγείρεμά τους. Ως μερίδα εκλαμβάνεται μια μέση μερίδα εστιατορίου. Υπενθυμίζεται ότι οι θερμίδες δεν είναι το μοναδικό κριτήριο της αξίας ενός πιάτου και της θέσης του ή μη σε μία υγιεινή διατροφή.

Χωρίς πατάτες το φαγητό αυτό είναι μούρλια και ολιγοθερμιδικό. Άνηθο, καρότο, κρεμμυδάκια φρέσκα και -φυσικά- αγκινάρες συνθέτουν ένα πλούσιο διαθρεπτικά πιάτο. Αν βάλετε μόνο λεμόνι, οι θερμίδες δεν αυξάνονται, αν φτιάξετε αυγολέμονο υπολογίζετε 75-80 θερμίδες για κάθε αυγό.


Γεμιστά με ρύζι: 345 θερμίδες

Αν τα γεμιστά δεν περιέχουν κιμά, ούτε σταφίδες και κουκουνάρι κατά το μικρασιατικό στυλ, είναι ιδανική επιλογή για το εβδομαδιαίο μενού ανθρώπων που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους τρεφόμενοι υγιεινά. Επιλέξτε να γεμίσετε διαφορετικά λαχανικά, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, για πιο μεγάλη διατροφική ποικιλία.

Mελιτζάνες ιμάμ: 260 θερμίδες

Οι μελιτζάνες έχουν τη φημή ενός πολύ «παχυντικού» λαχανικού κυρίως επειδή «τραβάνε λάδι» όπως λένε οι μάγειρες και οι μαγείρισσες. Όμως, αν δεν τηγανίσετε τις μελιτζάνες, χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο με μέτρο και ψήσετε τα λαχανικά στο γκριλ πριν τα γεμίσετε με κρεμμύδι, μαϊντανό, σκόρδο και φρέσκια ντομάτα, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο ολιγοθερμιδικό. Τις θερμίδες θα αυξήσει ελαφρά το πασπάλισμα με λίγο τυρί τριμμένο ή γαλέτα.

Σπανακόρυζο: 315 θερμίδες

Σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθος, λίγο ρύζι και προσεκτική χρήση του ελαιόλαδου, το μυστικό για ένα πεντανόστιμο, χορταστικό και διαιτητικό σπανακόρυζο. Με τον ίδιο τρόπο ανάλογα την εποχή μπορείτε να φτιάξετε πρασόρυζο ή λαχανόρυζο χρησιμοποιώντας φρέσκια ντομάτα ή μόνο με λεμόνι.

Mπριάμ: 340 θερμίδες
Όσο λιγότερη πατάτα περιέχει το μπριάμ, τόσο χαμηλότερο σε θερμίδες γίνεται. Δοκιμάστε να φτιάξετε μπριάμ μόνο με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και κρεμμύδια.

Στιφάδο για χορτοφάγους: 260 θερμίδες

Με κρεμμυδάκια κοκκάρια μπορείτε να φτιάξετε ένα στιφάδο για vegans και vegetarians. Ειδικά με μανιτάρια πορτομπέλο, ένα τέτοιο στιφάδο θα ευχαριστήσει ακόμη και εκείνους που δεν απέχουν από το κρέας. Το στιφάδο αυτό δεν έχει ζωικά λιπαρά, είναι χαμηλό σε θερμίδες και πολύ εύγευστο.

Φασολάκια, κολοκυθάκια, μπάμιες «τουρλού»: 250 θερμίδες
Τα πράσινα φασολάκια χωρίς καρπό έχουν λιγότερες θερμίδες. Αν τα φασολάκια περιέχουν καρπό, αυξάνονται κάπως οι θερμίδες τους, αλλά όχι πολύ. Φασολάκια, μπάμιες και κολοκυθάκια μαγειρεμένα σε «τουρλού» κατσαρόλας ή το καθένα ξεχωριστά με κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο, καρότο, ντομάτα και προσεκτική χρήση ελαιόλαδου, είναι υγιεινά, νόστιμα και γεμάτα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........