Ανηφορίζουμε στο χωριό Κρούστας του δήμου Αγίου Νικολάου

 


Ο Κρούστας είναι χωριό και έδρα της ομώνυμης Κοινότητας που βρίσκεται στον νομό Λασιθίου και ανήκει στον δήμο Αγίου Νικολάου (Επαρχία Μιραμπέλλου). Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 476 κατοίκους και έκταση 30,481 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 

Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 540 μέτρων και κοντά του βρίσκεται η Κριτσά, ενώ από τον Άγιο Νικόλαο απέχει γύρω στα 13 χιλιόμετρα.








Ο Κρούστας αναφέρεται στην απογραφή του Καστροφύλακα το 1583 (Κ138) ως Crusta με 362 κατοίκους, και ανήκε στην επαρχεία Ιεράπετρας.

 Αναφέρεται επίσης από τον Φραντσέσκο Μπαζιλικάτα το 1630 και στην τουρκική απογραφή του 1671, αλλά στην επαρχεία Μεραμπέλου. 

Στην απογραφή του 1834 είχε 30 χριστιανικές οικογένειες. Πορεία πληθυσμού σύμφωνα με τις απογραφές

Περιλαμβάνωντας μόνο τήν έδρα της, η κοινότητα έχει 476 κατοίκους.

Η Κοινότητα εκπροσωπείται από πενταμελές Συμβούλιο με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Βάρδα.

Από το 1925 αποτελεί έδρα της ομώνυμης κοινότητας. Από το 1964 μέχρι την καθαίρεσή του από τη χούντα το 1967 πρόεδρος της Κοινότητας υπήρξε ο αντιστασιακός Γιώργος Γεροντής (1925 - 13 Ιανουαρίου 1980).Από το 1997 ανήκει στο δήμο Αγίου Νικολάου.

Στη θέση Λάκκοι βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. 

Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή του ανοικοδομήθη ή ανεκαινίσθη και τοιχογραφήθηκε το 1348. 

Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος και ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτιστό τέμπλο του


Η εκκλησία βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία πριν μπείτε στο χωριό κι εξασφαλίζει εκπληκτική θέα της γύρω κοιλάδας καθώς και του κόλπου του Μιραμπέλλου. 

Η εκκλησία έχει τρία κλίτη και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. 





ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........