Εγκαινιάζεται η έκθεσση «ΟΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Εγκαινιάζεται η έκθεσση «ΟΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»

 Η ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ

εγκαινιάζει την έκθεση

«ΟΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» με αφορμή την 80η επέτειο του ολοκαυτώματος της Βιάννουστο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις»  την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 19:30

Είσοδος ΕλεύθερηΑναλυτικά:

ΕΚΘΕΣΗ: ΟΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η Διάσωση ενός Ιστορικού Αρχείου

Στις 17-6-1945 η κυβέρνηση Βούλγαρη, συνέστησε την «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» αποτελούμενη από τους Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Καλλιτσουνάκη, Ιωάννη Κακριδή και Κωνσταντίνο Κουτουλάκη ως βοηθητικό μέλος, προς διαπίστωση των ναζιστικών εγκλημάτων στην Κρήτη. Μετά από επίπονη περιοδεία (29 Ιουνίου - 6 Αυγούστου 1945), η Επιτροπή συνέταξε εμπεριστατωμένη Έκθεση, την οποία παρέδωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως έγκυρο ντοκουμέντο και στοιχείο ενίσχυσης των ελληνικών αιτημάτων αποζημίωσης.

Στις 17-6-1945 η κυβέρνηση Βούλγαρη, συνέστησε την «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» αποτελούμενη από τους Νίκο Καζαντζάκη, Ιωάννη Καλιτσουνάκη, Ιωάννη Κακριδή και Κωνσταντίνο Κουτουλάκη, προς διαπίστωση των ναζιστικών εγκλημάτων στην Κρήτη. Μετά από επίπονη περιοδεία (29 Ιουνίου - 6 Αυγούστου 1945), η Επιτροπή συνέταξε εμπεριστατωμένη Έκθεση, την οποία παρέδωσε στο Υπουργείο Εξωτερικών ως έγκυρο ντοκουμέντο και στοιχείο ενίσχυσης των ελληνικών αξιώσεων αποζημίωσης ενόψει της Διασυμμαχικής Διάσκεψης των Παρισίων για τις Επανορθώσεις (Νοέμβριος 1945 - Ιανουάριος 1946). Ανάλογες εκθέσεις συντάχθηκαν και για άλλους μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας.

Το πολύτιμο αυτό τεκμήριο «χάθηκε» από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Ευτυχώς ο Νίκος Καζαντζάκης είχε παραδώσει για διατύπωση παρατηρήσεων ένα αντίγραφό του στον Κρητικό λόγιο και αδελφικό του φίλο Παντελή Πρεβελάκη, ο οποίος, πολύ αργότερα, το παρέδωσε στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου για να αποτελέσει μέρος του αρχείου Καζαντζάκη. Έτσι διασώθηκε το ιστορικό αυτό κείμενο και το 1983 δημοσιεύθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου μαζί με περιορισμένο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κώστα Κουτουλάκη. Τμήμα του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη βρέθηκε στην κατοχή του αείμνηστου δημοσιογράφου Μανόλη Δουλγεράκη, το οποίο, μαζί με την πλούσια βιβλιοθήκη του, δωρήθηκε το 2014 από την οικογένεια Δουλγεράκη στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται μέρος του φωτογραφικού αυτού υλικού και αποσπάσματα από το παραπάνω ιστορικό κείμενο, που αποτυπώνουν το «απάνθρωπο» των πράξεων: τα καμένα χωριά, τους βομβαρδισμένους τόπους, τις ομαδικές εκτελέσεις αμάχων, τις μαυροφορεμένες γυναίκες, τα ρακένδυτα παιδιά, τα απελπισμένα μάτια….

Τα παραπάνω ανεκτίμητα ιστορικά ντοκουμέντα παρουσιάζονται στο κοινό του Ηρακλείου με την ευκαιρία της 80ης επετείου του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δ. Ιεράπετρας, ως τιμή στους νεκρούς, ως όπλο απέναντι στη λήθη, ως εργαλείο μάθησης των νέων, ως ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού, ως ώθηση στον ιερό αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.

Ώρες επίσκεψης: 09.00-13.00 & 18.00-21.00 τις καθημερινές. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 19/9/2023 στις 19.30 στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις».

Πρόγραμμα εγκαινίων έκθεσης «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη»: Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», Τρίτη, 19.9.2023, 19:30.

- 19:15-19:30: Προσέλευση

- 19:30: Ξενάγηση στην έκθεση από τους επιμελητές και τους οργανωτές.

- 19:45-20:00: Σύντομο χαιρετισμό απευθύνουν οι συνδιοργανωτές: ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι Δήμαρχοι Βιάννου, Ηρακλείου, Μαλεβυζίου, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου.

- Ομιλίες:

o 20:20-20:40: Γιώργος Τζωράκης, Δρ. Αρχαιολόγος - Ιστορικός, ιστορικός επιμελητής του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη

o 20:40-20:50: Γιώργος Καλογεράκης, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

o 20:50-21:00: Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Πανεπιστημιακός, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

- «Μουσικός Επίλογος»:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συμμετέχουν η Λίλη Δάκα (πιάνο) και οι απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Κωνσταντίνος Μπουτσόλης (κλαρινέτο) και Λευτέρης Μπουτσόλης (κοντραμπάσο).

Επιμέλεια έκθεσης: Στέλλα Νησιώτη και Δέσποινα Συγγελάκη

Ιστορική επιμέλεια αρχείου Κουτουλάκη: Δρ. Γιώργος Τζωράκης και Αν. Καθηγητής Μανώλης Δρακάκης.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ: Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και Δήμος Βιάννου.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Μαλεβιζίου, Δήμος Ηρακλείου, ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Η ΒΙΑΝΝΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ!

ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και στηρίζεται από τον Δήμο Ηρακλείου και την ΔΗ.ΚΕ.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

......... .........
......... .........
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ