Δεκάδες νεκρά νεογνά αιγοπρόβατα στον Μυλοπόταμο Κρήτης. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Δεκάδες νεκρά νεογνά αιγοπρόβατα στον Μυλοπόταμο Κρήτης.

 Μαζική θνησιμότητα νεογνών αιγοπροβάτων παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς το φαινόμενο, όπως ομολογούν, είναι πρωτόγνωρο. 


Οι λόγοι, όπως διαβάσαμε σε πρόσφατα τοπικά δημοσιεύματα, είναι η υγρασία, η ζέστη και οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μορφή ασθένειας που προσβάλλει τα νεαρά αρνιά και κατσίκια εκδηλώνεται προσβάλλοντας τα πνευμόνια και τα έντερα των ζώων, τα οποία εμφανίζουν τρέμουλο και μέσα σε λίγες ώρες πεθαίνουν. 


Έως τώρα οι απώλειες ξεπερνούν τα 500 ζώα στην περιοχή του Μυλοποτάμου και απειλούν την πόλη των Χανίων, μιας και η ασθένεια δείχνει να εξαπλώνεται. Παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και αφορούν στον εμβολιασμό, τη χορήγηση αντιβιοτικών και την απολύμανση των ποιμνιοστασίων, η κατάσταση δε φαίνεται να βελτιώνεται. 


Οι κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου βρίσκονται σε απόγνωση, αφού από τη μια μεριά έλαβαν τις περικομμένες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη βλέπουν την τεράστια ζημιά στο ζωικό τους κεφάλαιο.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της θνησιμότητας των νεογνών αιγοπροβάτων και να υπάρξει πρόβλεψη από τη μεριά του Υπουργείου και της Πολιτείας για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου, ώστε να μην απειληθούν και άλλες γειτονικές περιοχές;


2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ενισχυθούν και να αποζημιωθούν οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι που εν μέσω περιόδου

Χριστουγέννων βλέπουν το ζωικό τους κεφάλαιο να χάνεται;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........