ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης Για την υγειονομική περίθαλψη των παιδιών στην Κρήτη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης Για την υγειονομική περίθαλψη των παιδιών στην Κρήτη

Μόνο υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος υγείας και πλέον θύματα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ είναι και τα παιδιά.


Χαρακτηριστικά, η Παιδοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ, μετά τη συνταξιοδότηση του Διευθυντή του ΠΑΓΝΗ μένει με 2 παιδοχειρουργούς που καλούνται να καλύψουν το νοσοκομείο με 15 εφημερίες έκαστος, ενώ ο αριθμός αυτός θα μειωθεί κι άλλο το επόμενο διάστημα.


 Ως λύση από την 7η ΥΠΕ και τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ παρουσιάζεται η μετακίνηση ιατρών από την αντίστοιχη κλινική στα Χανιά, με άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης και συρρίκνωσης και των δυο κλινικών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, με τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης να είναι δυσμενείς για τα παιδιά όλης της Κρήτης.


 Η πρόσφατη προκήρυξη που προβλέπει το διορισμό μόνο ενός παιδοχειρουργού στο ΠΑΓΝΗ είναι σταγόνα στον ωκεανό της υποστελέχωσης και δεν επαρκεί για να καλύψει τα κενά, με δεδομένο ότι η Παιδοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ καλύπτει περιστατικά από όλη την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο, ενώ χειρουργεί περίπου 400 παιδιά κάθε χρόνο που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως προβλήματα, μεταξύ άλλων και πολύ σοβαρά. 


Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκεται και η παιδοχειρουργική του νοσοκομείου Χανίων που λειτουργεί με 2 γιατρούς. Η μία εκ των δύο παιδοχειρουργών του ΓΝ Χανίων (αποσπασμένη από το ΠΑΓΝΗ) υπέβαλε παραίτηση, όταν της ζητήθηκε να καλύπτει 5 εφημερίες το μήνα στο ΠΑΓΝΗ. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν παιδοχειρουργοί στα δημόσια νοσοκομεία Ρεθύμνου και Λασιθίου.


Συνολικά, η επικίνδυνη κατάσταση που, με ευθύνη της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αποτυπώνεται στις παιδιατρικές κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού, δημιουργώντας επισφαλείς συνθήκες περίθαλψης των παιδιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την παιδιατρική κλινική του Βενιζέλειου νοσοκομείου που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, όπως και η αντίστοιχη της Σητείας που βρίσκεται στον «αέρα» με την πραγματοποίηση μόνο πρωινών ιατρείων και όχι σε καθημερινή βάση, καθώς στο ΓΝ Σητείας δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος παιδίατρος, αλλά καλύπτει με 9 εφημερίες τον μήνα και 12-14 πρωινά ιατρεία τον μήνα μια παιδίατρος του ΠΑΓΝΗ.


Επιπλέον, στον τομέα της αποδεκατισμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πολλά ΚΥ δεν έχουν παιδίατρο, ενώ η κατάσταση δυσχεραίνεται περαιτέρω με μετακινήσεις εργαζομένων της ΠΦΥ στα νοσοκομεία.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το μέλλον της Παιδιοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ που από τον Σεπτέμβριο του 2022, έχει μείνει με 2 μόνο γιατρούς οι οποίοι κάνουν από 15 εφημερίες ο καθένας, 6 από τις οποίες δεν τις πληρώνονται ποτέ! 


Η μοναδική προκήρυξη πρόσληψης νέου προσωπικού που αφορούσε σε 2 επιμελητές παιδοψυχιάτρους βγήκε άγονη, καθώς έγινε προεκλογικά και μετά από έτη σταδιακής αποψίλωσης της κλινικής (η τελευταία παραίτηση γιατρού έγινε 6 μήνες πριν την προκήρυξη!) για να καλύψει τεράστια κενά που είχαν δημιουργηθεί. 


Έκτοτε οι μόνες προσπάθειες για ενίσχυση της κλινικής είναι τα «εντέλλεσθε» και οι μετακινήσεις παιδοψυχιάτρων από άλλα νοσοκομεία που οδήγησαν σε ένα ντόμινο παραιτήσεων ειδικευμένων παιδοψυχιάτρων στις δημόσιες δομές όλης της Κρήτης. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ (που εξυπηρετεί όλη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το νότιο Αιγαίο) να αδυνατεί να νοσηλεύσει παιδιά, λειτουργώντας μόνο ως κέντρο ημέρας, ενώ η αναμονή

για ραντεβού σε παιδοψυχίατρο στις δημόσιες δομές της Κρήτης είναι αποτρεπτική για τις οικογένειες των παιδιών που αναζητούν βοήθεια.


Ταυτόχρονα, δεν διαθέτει παιδοψυχίατρο ούτε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ούτε το Νοσοκομείο Χανίων, ούτε το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ενώ η κατάσταση στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου (Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) λόγω της τραγικής υποστελέχωσης είναι οριακή, με τις λίστες αναμονής να ξεπερνούν τους 13 μήνες. Το ίδιο ισχύει και στο Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου (που καλύπτει και τον νομό Λασιθίου), το οποίο κι αυτό εδώ και πολύ καιρό υπολειτουργεί με μία μόνο μόνιμη παιδοψυχίατρο και κινδυνεύει να κλείσει, παρά τις αυξημένες ανάγκες σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, που απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία, αλλά και σταθερή θεραπευτική σχέση.


Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων που υποβαθμίζει δραματικά την παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας στην Κρήτη -όπως και πανελλαδικά- με θύματα αυτή τη φορά τα παιδιά και τις οικογένειές τους που θα αναγκαστούν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ίδια ώρα που οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας «τρίβουν τα χέρια τους», αφού τους δίνεται ακόμα περισσότερος χώρος να θησαυρίσουν πάνω στον πόνο και την αγωνία των λαϊκών οικογενειών.


Προτείνουμε στο περιφερειακό συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα :

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την υποβάθμιση της παιδιατρικής περίθαλψης στην Κρήτη.

Απαιτούμε:

- Καμιά συρρίκνωση, υποβάθμιση, κλείσιμο ή αλλαγή του ρόλου καμίας παιδοχειρουργικής κλινικής και καμίας άλλης δημόσιας δομής.

- Άμεση στελέχωση των κλινικών με fast track διαδικασίες, με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου, μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία όλων των Κλινικών παιδιατρικής περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών και η ασφαλής εφημέρευση των κλινικών σε καθημερινή βάση.

- Την πρόσληψη όλων των αναγκαίων μόνιμων παιδιάτρων και άλλου προσωπικού στα ΚΥ της Κρήτης και την εξασφάλιση 24ωρης/7ήμερης λειτουργίας των ΚΥ για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

- Απόσυρση κάθε απόφασης για υπερεφημέρευση , συγχώνευση ή αναγκαστική μετακίνηση του υπάρχοντος προσωπικού».

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΒΡΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........