Υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς - Εκκίνηση της προθεσμίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Υποχρεωτική στείρωση ζώων συντροφιάς - Εκκίνηση της προθεσμίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

 Από το Δήμο Σητείας ανακοινώνεται ότι ξεκίνησε τη λειτουργία του το «Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς- ΕΦΑΓΥΖΣ» στις 21-12-2023.


      Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς για τη στείρωσή του ζώου ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού στο ΕΦΑΓΥΖΣ [περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 4830/2021], εκκινεί μετά την παρέλευση ενός (1) μηνός από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ, δηλαδή στις 21 Ιανουαρίου 2024.


 Τα πρόστιμα του άρθρου 35 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται μετά την παρέλευση τριών (3) μηνών από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ.         Σύμφωνα με το νόμο 4830/2021 ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς υποχρεούται να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.


       Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).


       Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αρνείται να στειρώσει το ζώο του, ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δίδεται τρίμηνη προθεσμία για τη διενέργεια της στείρωσης ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου. Αν παρέλθει και αυτό το χρονικό διάστημα, και ο ιδιοκτήτης δεν έχει μεριμνήσει για την απαιτούμενη ενέργεια, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........