Α.Μιχελιδάκης:Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Κρητικής πολιτείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Α.Μιχελιδάκης:Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Κρητικής πολιτείας

 Όταν ο Στέφανος Δραγούμης διορίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση διοικητής της Κρήτης, του παρέδωσε τη διοίκηση της νήσου. Τότε ήταν πρόεδρος της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης... 


Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας... Ο Αντώνιος Μιχελιδάκης, η ηγετική φυσιογνωμία της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας.Η εκτελεστική επιτροπή της Κρήτης. Μαζί του και ο πολιτικός αντίπαλος του, Ελ. Βενιζέλος. Την επικράτηση του Μιχελιδάκη επί του Βενιζέλου απηχεί η ακόλουθη μαντινάδα: Ο Κοτσυφός επέταξε και κάθισε στο βάτο κι ήβαλε ο γέρο Μιχελής το Βενιζέλο κάτω.

Γεννημένος το 1844 στο Ηράκλειο της Κρήτης, δίδαξε ήθος και μαχητικότητα. Ένας βαθιά πατριώτης - ο ευπατρίδης που θεμελίωσε το σύστημα παιδείας της Κρητικής Πολιτείας.

Στο ημίφως, ζωντανεύει η ιστορία. Το 1916, όταν η Αντάντ επέβαλε στην Ελλάδα δικό της Αρμοστή, ο Μιχελιδάκης συνελήφθη ως βασιλόφρονας και εκτοπίστηκε στη Μυτιλήνη.

Οι ιστορικοί της περιόδου τον χαρακτηρίζουν «συντηρητικό» σε αντιδιαστολή με το μεγάλο αντίπαλό του Ελευθέριο Βενιζέλο, που τον χαρακτηρίζουν «προοδευτικό». Ο συντηρητικός Μιχελιδάκης, ωστόσο, νικά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις τον «προοδευτικό» Βενιζέλο. Έχασε τη μάχη κατόπιν πολύμηνης ασθένειας το 1923.

Η Ροδιά τιμά τον τελευταίο πρωθυπουργό της Κρήτης, δίνοντας το όνομα του σε οδό.

Ο Αντώνιος Μιχελιδάκης έζησε ευτυχισμένες μέρες στη Ροδιά. Οι δεσμοί του με τη Ροδιά Μαλεβιζίου από ένα σημείο και μετά ήταν άρρηκτοι. Το 1866 αγόρασε ένα ακίνητο, στο νοτιοδυτικό άκρο της Ροδιάς, από το μουσουλμάνο Νουσχέτ Τζεμάλ Κουγιουμουτζάκη, για 40.000 γρόσια. 

Το αναπαλαίωσε, διατηρώντας τους παχιούς, πετρόκτιστους περιμετρικούς τοίχους, ώστε να διατηρήσει τον αγροτικό χαρακτήρα. Ένα σπίτι που διατηρεί την αίγλη και την αρχοντιά του μέχρι σήμερα.

Τα προσωπικά αντικείμενα του Αντώνιου Μιχελιδάκη. Τα βιβλία κατέχουν ξεχωριστή θέση στο αρχοντικό της Ροδιάς. Η προσφορά του στην εκπαίδευση σπουδαία.

Πολύ καλά συντηρημένο, με πολλά ευρύχωρα δωμάτια και συνεχόμενο δίπατο ξενώνα, το σπίτι ανήκει στην οικογένεια του Ιωάννη Μιχελιδάκη. Ένα μουσείο που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Σχεδόν έναν αιώνα πριν...

Τιμής ένεκεν για τον σπουδαίο Κρητικό ηγέτη. Ο γιος του Αντώνιου Μιχελιδάκη, Αριστείδης, χάρισε στην κοινότητα της Ροδιάς το ακίνητο, που φέρει σήμερα το όνομα του στην πλατεία του χωριού.

Ώρες ανάπαυσης για τον Αντώνιο Μιχελιδάκη στην πολυθρόνα που του χάρισε ο τελευαιος αυτοκρατορας της ΑΙθιοπιας χαιλέ Σελασιέ.

Τότε και τώρα. Το αρχοντικό της Ροδιάς διατηρεί την αίγλη του πάνω από έναν αιώνα μετά.

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χαλκιαδάκης

https://www.neakriti.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........