Οι Χανιώτες Αντώνης και Μιχάλης Μαντζαβελάκης το «καραβάν σεράι»,ή «Quartier Latin» και το St. George Lycabettus - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Οι Χανιώτες Αντώνης και Μιχάλης Μαντζαβελάκης το «καραβάν σεράι»,ή «Quartier Latin» και το St. George Lycabettus

  Βραβευμένο για την ωραιότερη θέα της Ευρώπης στα World Luxury Awards, αποτελεί ένα από τα ξενοδοχεία- σύμβολα της πόλης. 


Κι όμως το ξενοδοχείο αυτό στο οποίο έχουν μείνει βασιλείς, σχεδιαστές μόδας και σταρ ξεκίνησε από πολυκατοικία της οικογένειας Μαντζαβελάκη.


1900 – Μεγάλα οικόπεδα αρχίζουν να αγοράζονται από διάφορους επιχειρηματίες της εποχής στην ευρύτερη περιοχή του Λυκαβηττού. Ανάμεσα στους σημαντικούς επενδυτές της εποχής είναι και ο Μιχάλης Μαντζαβελάκης, ο Κρητικός από την περιοχή των Χανίων που σε ηλικία 10 ετών έρχεται στην Αθήνα. 


Εκεί στην περιοχή του Λυκαβηττού πήγαινε συχνά για να διασκεδάσει έχοντας για παρέα τον μετέπειτα Δήμαρχο της Αθήνας, Σπύρο Μερκούρη, παππού της γνωστής σε όλους μας Μελίνας.


Γύρω στο 1905 ο Μαντζαβελάκης αγοράζει το πρώτο του οικόπεδο στη Δεξαμενή και σ΄αυτό το μεικτό περιβάλλον διανόησης και διασκέδασης ανοίγει το πρώτο ζυθεστιάριο της περιοχής , ονομάζοντάς το «Παράδεισο» σε ανάμνηση του παλαιότερου κέντρου διασκέδασης του κέντρου της Αθήνας. 


Λίγα χρόνια αργότερα δίπλα στον χώρο αυτό χτίζει και το σπίτι της οικογένειας με μεγάλη στρογγυλή βεράντα κλεισμένη με τζάμια που φάνταζε στα μάτια των περιοίκων σαν γυάλινος πύργος.


Ο Μιχάλης Μαντζαβελάκης διέθετε καλαισθησία και υψηλές γνωριμίες – Συχνά απολάμβανε την παρέα του Εμμανουήλ Μπενάκη και έπινε το τσάι του με την Πηνελόπη Δέλτα. 


Είναι η εποχή που οι επιχειρήσεις του ανθίζουν όπως αυτή που τον θέλει να εκδίδει αλλά και να διαθέτει τα σχολικά βιβλία. 


Οι τυπογραφικές του δραστηριότητες του αποφέρουν υψηλά εισοδήματα και ανήσυχος όπως ήταν πάντα, σκέφτεται την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.


 Είχε μάλιστα την ιδέα να χτίσει την πρώτη πολυκατοικία στη Δεξαμενή παραπλεύρως της δικής του οικίας.

Όταν ολοκληρώθηκε η μοναδική αυτή πολυκατοικία -μια από τις πρώτες της Αθήνας- πήρε την ονομασία «Πολυκατοικία Μαντζαβελάκη» αλλά απέκτησε και τα προσωνύμια «καραβάν σεράι», «Quartier Latin» κλ.

Αυτό το χτίσμα είναι και που διαμορφώνει σιγά- σιγά τον Λυκαβηττό.


Βλέποντας τη ζήτηση της περιοχής που αρχίζει να ελκύει την αριστοκρατία της Αθήνας προσθέτει στα αρχικά κτίσματα ορόφους. Πρόθεσή του ήταν το κτίριο να μετατραπεί αργότερα σε νοσοκομείο και ο γιός του να σπουδάσει γιατρός.


Παρά τις φιλοδοξίες του πατέρα του ο Αντώνης Μαντζαβελάκης σπουδάζει στην ΑΣΟΕΕ, εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος στην Αμερικανική Πρεσβεία και εξελίσσεται σε εξαιρετικό επιχειρηματία.

 Η μεγάλη του αδυναμία δε είναι το ποδόσφαιρο γι΄αυτό και χρηματοδοτεί τον Παναθηναϊκό (το ερασιτεχνικό μέχρι τότε ποδόσφαιρο αλλά και άλλα αθλήματα) του οποίου γίνεται Πρόεδρος.


Μετά τον θάνατο του πρωτεργάτη Μιχάλη, ο Αντώνης Μαντζαβελάκης, προσθέτει δύο ορόφους στο υπάρχον κτίσμα της Δεξαμενής συνολικήςδαπάνης 1.198.000 δρχ. και δέκα χρόνια αργότερα, το 1996, θα υποβάλει αίτηση για πολυόροφη οικοδομή βάση σχεδίων που εκπνοήθηκαν από τον πολιτικό μηχανικό Ιωάννη Καραμπατζό.


Οι δύο γενιές Μαντζαβελάκηδων συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στη διάσωση της παράδοσης της Δεξαμενής προσφέροντας στέγη σε ανθρώπους που νοσταλγούσαν ή ένοιωθαν πως είχαν συνάφεια με το παλιό στέκι του Παπαδιαμάντη, του Καζαντζάκη, του Βάρναλη κλ. Γιώργος Παπανδρέου, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Γιώργος Τσεμπερόπουλος είναι μόνο μερικοί από εκείνους που απόλαυσαν «φιλοξενία» στα διαμερίσματα της οικογένειας.


Τον Ιανουάριο του 1968 με επιστολή της προς τον ΕΟΤ η οικογένεια δηλώνει την πρόθεσή της να ανεγείρει ξενοδοχείο στη θέση της οικογενειακής πολυκατοικίας. Η ημέρα όπου το παλιό χτίσμα γκρεμίζεται για να δώσει τη θέση του σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη τους. 


Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται στις 17 Ιανουαρίου του 1974 με κάθε μεγαλοπρέπεια. Φωταψίες, σαμπάνια και κοσμικά κλικ. Το κάλεσμα με τους επιφανείς Ελληνες και τα ωραία ντυσίματα θα δώσουν τροφή στις κοσμικές στήλες της εποχής.

«Ακόμη θυμάμαι την συγκίνηση του πατέρα μου. Το ξενοδοχείο αυτό που πήρε την ονομασία St. George Lycabettus από τον Αϊ Γιώργη του Λυκαβηττού ήταν για εκείνον ένα όραμα ζωής. 


Οι Μιχάλης και Αντώνης Μαντζαβελάκης διαμόρφωσαν μια περιοχή στην οποία μέχρι τότε υπήρχαν στάνες και πρόβατα. 


Από τότε κάθε 17 Ιανουαρίου, διοργανώνεται στο ξενοδοχείο μας μια μεγάλη εορτή. Όχι μόνο γιατί η ημερομηνία αυτή ταυτίζεται με την επέτειο των εγκαινίων μας αλλά και με την ονομαστική εορτή του πατέρα μου» παραδέχεται η κόρη του Αντώνη Μαντζαβελάκη-Ειρήνη, Πρόεδρος του ξενοδοχείου σήμερα.


«Η ζωή της οικογένεια ήταν απόλυτα ταυτισμένη με το ξενοδοχείο μας» συνεχίζει την αφήγησή της η Ειρήνη Μαντζαβελάκη. «Ως φοιτήτρια της Νομικής ακόμη, είχα περάσει από όλα τα πόστα και κυρίως από τον χώρο της ρεσεψιόν. Είναι ωραίο να υποδέχεσαι με χαμόγελο τον κόσμο και να του χαρίζεις απλόχερα μια πρώτη αίσθηση Ελληνικής φιλοξενίας»

«Ο πατέρας μου ήταν απίστευτα οραματιστής και πρωτοπόρος. Σε έναν Λυκαβηττό που δεν είχε κίνηση τότε, δημιούργησε ένα πάρκινγκ τριών ορόφων –συνήθιζε μάλιστα να λέει ότι αυτό του στοίχισε όσο σχεδόν όλο το υπόλοιπο ξενοδοχείο- ενώ εμένα με συμβούλευε να γίνω είτε δικηγόρος είτε πλαστική χειρουργός».


Για περίπου 10 χρόνια το management του ξενοδοχείου δίνεται στην εταιρία Wagonlit Cook (Etap Chaine). Από τους Γάλλους μάθαμε πολλά που αφορούσαν την υψηλή παροχή υπηρεσιών. Ακόμη και το όνομα του εστιατορίου μας το «Grand Balcon» ήταν δική τους έμπνευση.


Όταν τα ηνία θα αναλάβει η τρίτη αλλά και η τέταρτη γενιά (Η Ειρήνη Μαντζαβελάκη και τα παιδιά της Πάνος και Τόνια Βασιλοπούλου) το ξενοδοχείο St George Lycabettus θα μετατραπεί σε ένα από τα εμβληματικά καταλύματα της πρωτεύουσας.Η Τόνια Βασιλοπούλου νοιώθει το οικογενειακό τους ξενοδοχείο, δεύτερο σπίτι της «Θυμάμαι πάντα να περνάω οικογενειακά Χριστούγεννα στα ρεβεγιόν του ξενοδοχείου, παράδοση που συνεχίζουμε μέχρι σήμερα. 


Επίσης θυμάμαι την ενασχόληση του παππού και μετέπειτα του πατέρα μου με τον Παναθηναϊκό με τις σημαίες στην πρόσοψη και το τριφύλλι στο γκαράζ, τα φιλικά αλλά και γαστρονομικά δείπνα, τις παρουσιάσεις βιβλίων, τις διαλέξεις και την ενασχόληση με τον πολιτισμό από τη μεριά της μητέρας μου».


Και η αφήγηση συνεχίζεται «Μου αρέσει να υποδέχομαι ενδιαφέρουσες προσωπικότητες μυώντας τους στην ελληνική φιλοξενία. Daniel Day Lewis, Jeremy Irons, Kevin Spacey, HRH Princess Michael of Kent συγκαταλέγονται στους θαμώνες μας ενώ σε εμάς πέρασαν κάποιες ευχάριστες ημέρες διακοπών οι Anna Mouglalis, Catherine Deneuve, Jean Reno, Diane Kruger, Claudia Cardinale και Jade Jagger».


«Από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες ήταν ο ηθοποιός Kevin Spacey , τον οποίο είχα την ευκαιρία να γνωρίσω το καλοκαίρι που διέμενε στο ξενοδοχείο όταν σκηνοθετούσε στην Επίδαυρο την παράσταση με τον Ethan Hawk. 

Με εντυπωσίασε για το πόσο προσιτός ήταν, και παθιασμένος με την υποκριτική, τη σκηνοθεσία και την επικαιρότητα. 


Επίσης με εντυπωσίασε η ιστορικός Princess Michael of Kent για τις ιστορικές της γνώσεις, η Joan Kennedy για την αγάπη της στη τέχνη, η βασίλισσα Σοφία για την απλότητά της και ο Daniel Day Lewis για το ύψος του».

Η απαράμιλλη αισθητική του ξενοδοχείου με την απίστευτη θέα βασίζεται στη φιλοσοφία «Art- Fashion- Photography», κάτι που αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο μετά την ανακαίνιση των 150 δωματίων, των 10 σουιτών, του lobby, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων.


 Η ελληνική κουλτούρα και η μόδα βρίσκονται στο επίκεντρο, με τον πρώτο και τον πέμπτο όροφο να κοσμούνται από έργα Ελλήνων φωτογράφων και ζωγράφων, όπως των Δημήτρη Μυταρά, Αχιλλέα Δρούγκα και Όπυ Ζούνη. 

Το «fashion floor» με τα ανακαινισμένα δωμάτια είναι αφιερωμένο στους καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές Γιάννη Τσεκλένη και Λουκία, αλλά και σε πιο σύγχρονους όπως η Μαίρη Κατράντζου, η Σοφία Κοκοσαλάκη, ο Βασίλης Ζούλιας, ο Βαλταδώρος, η Δάφνη Βαλέντε, η Ορσαλία Παρθένη και άλλοι.


«Χαίρομαι και συγκινούμαι όταν ακούω ιστορίες επισκεπτών μας που έχουν να μου διηγηθούν αναμνήσεις», αναφέρει η Τόνια Βασιλοπούλου.


«Από τη Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας που μου ανέφερε ότι ερχόταν και έμενε σε εμάς παλιότερα με τη μητέρα της στη γωνιακή σουίτα και τώρα έρχεται συχνά με την αδερφή της πριγκίπισσα Ειρήνη, μέχρι ηθοποιούς όπως την Charlotte Rampling και Emmanuel Beart που πραγματοποίησε σε εμάς φιλανθρωπικό δείπνο σε συνεργασία με το Γαλλικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου και μου είπε ότι αγαπάει πολύ την Ελλάδα μιας και η γιαγιά της ήταν μισή Ελληνίδα. 


Επίσης, καλλιτέχνες που είχαν παράσταση στον θέατρο του Λυκαβηττού όπως οι UB40 και ο τραγουδιστής των Scorpions Rudolf Schenker ή την κόρη του Mick Jagger -Jade -που είχε έρθει για να παρουσιάσει τα κοσμήματά της μέχρι συγγραφείς όπως ο Paulo Coelho που μου είχε πει ότι θεωρεί το ξενοδοχείο χώρο με πολύ θετική ενέργεια».


«Συγκινούμαι όμως και από τις αντιδράσεις του απλού κόσμου. Πριν από λίγο καιρό λάβαμε ένα email από έναν Ελληνοαμερικανό ο οποίος μας ενημέρωνε συγκινημένος ότι ήταν ο πρώτος πελάτης που διέμεινε στο ξενοδοχείο το 1974».

Δημιουργήσαμε το εστιατόριο Frame στο ισόγειο του ξενοδοχείου που έγινε γρήγορα talk of the town, προσθέσαμε το Spa, επεκτείναμε και αξιοποιήσαμε το rooftop της πισίνας Vertigo και το εστιατόριο La Suite που βραβεύτηκε ως καλύτερη θέα στην Ευρώπη από τα World Luxury Awards».


Στις 17 Ιανουαρίου το ξενοδοχείο που οραματίστηκε ο πρωτοπόρος Αντώνης Μαντζαβελάκης συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής και ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί όλους εκείνους που το προτιμούν για πέντε δεκαετίες. Πρόκειται για μια βραδιά ορόσημο – ισάξια των εγκαινίων για ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που παραμένει οικογενειακό και αμιγώς ελληνικό…

Αλλωστε το moto της οικογένειας είναι ίδιο από το 1974 «Οι καλεσμένοι μας φτάνουν ως κάτοικοι, φεύγουν ως φίλοι και επιστρέφουν ως οικογένεια»…


https://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........