Δεύτερη συνάντηση Συζητώντας για την τοπική ιστορία το Σάββατο 2 Μαρτίου

Με αντικείμενο τη διαχείριση της δημόσιας μνήμης στο πλαίσιο της πρόσφατης ιστορίας, συνεχίζονται το Σάββατο 2 Μαρτίου, ώρα έναρξης 11:00 π.μ., οι προγραμματισμένες συναντήσεις για την τοπική ιστορία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.


Στην δεύτερη αυτή συνάντηση, η εισαγωγική ομιλία θα γίνει από τον Νίκο Βαφέα, Καθηγητή Ιστορικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θα ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις των Δημήτρη Δαμασκηνού, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Δημόσια Ιστορία του ΕΑΠ, με τίτλο Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων: οχυρό, φυλακή, τόπος ιστορικής μνήμης και της Εμμανουέλας Γερογιαννάκη, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στις Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δημόσιας Ιστορίας του ΕΑΠ, με τίτλο Άσπονδες μνήμες: οι δημόσιες διαμάχες για του «καπετάν Μπαντουβά τα απομνημονεύματα».

Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα ΓΑΚ Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην εναρκτήρια συνάντηση του αφιερώματος αυτού στην τοπική ιστορία, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Ισότητας Γεωργία Μηλάκη, και προλόγισε ο Αγησίλαος Καλουτσάκης, επιμελητής της Ιστορικής Συλλογής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. 


Συμμετείχαν οι ομιλητές: Αντώνης Αναστασόπουλος, Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κωνσταντίνος Κανάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα 

«Ο τομέας της υγείας στην Κρήτη κατά την οθωμανική περίοδο» και Σταύρος Σφακιωτάκης, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τουρκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ζητήματα σε σχέση με την εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα και την Κρήτη». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση των ομιλητών με το κοινό.

 

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Διάστημα διοργάνωσης: 24 /2  - 13 /4/ 2024,  ώρα έναρξης: 11:00 π.μ.

Χώρος διεξαγωγής: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη (Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 27, Ηράκλειο)

Είσοδος*: ελεύθερη

 

*Στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι οι εκδηλώσεις είναι δημόσιες και ενδέχεται να βιντεοσκοπηθούν και να ληφθούν φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή.

 

 

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2024.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........