Η παρουσίαση της έκδοσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Η Άλωση της Κρήτης» στο «Πολιτιστικό - Πνευματικό Κέντρο» της Ενορίας Κάτω Ασιτών Ηρακλείου

 Το εσπέρας της Κυριακής 25 Φεβρουαρίου 2024 στο κατάμεστο «Πολιτιστικό - Πνευματικό Κέντρο» της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κάτω Ασιτών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Άλωση της Κρήτης», έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. 


Την εκδήλωση διοργάνωσε η Δανειστική Βιβλιοθήκη «Ζαχαρία Ν. Χατζάκη» του «Πολιτιστικού - Πνευματικού Κέντρου» της Ενορίας Κάτω Ασιτών. Για το βιβλίο μίλησαν αναλυτικά οι φιλόλογοι Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και Δρες Φιλολογίας κ. Γεώργιος Τηλ. Τσερεβελάκης και κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, Λυκειάρχης του 2ου Λυκείου Ηρακλείου, αλλά και ο συγγραφέας κ. Γιάννης Γ. Τσερεβελάκης, Φιλόλογος-Θεολόγος.Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγνώστηκαν από μικρούς μαθητές αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ τραγούδια απέδωσε η χορωδία του «Πολιτιστικού - Πνευματικού Κέντρου» της Ενορίας Ασιτών «Οι Μικροί Μαέστροι», υπό τη διεύθυνση της Χοράρχου κ. Ιωάννας Καλαφατάκη. 


Την εκδήλωση έκλεισε με τον εγκάρδιο χαιρετισμό του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος συνεχάρη τους ομιλητές και όλους τους συντελεστές της παρουσίασης του βιβλίου. Ιδιαιτέρως συνεχάρη και ευχαρίστησε τον εξ Ασιτών καταγόμενο συγγραφέα, εντιμολογιώτατο Άρχοντα Πρωτονοτάριο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γιάννη Γ. Τσερεβελάκη, διακεκριμένο Θεολόγο και Φιλόλογο, πρώην Γυμνασιάρχη και Πρωτοψάλτη του Ι. Ναού Γενεσίου της Θεοτόκου Μπεντεβή πόλεως Ηρακλείου, ο οποίος μετέφρασε το έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο το έργο του Διακόνου Θεοδοσίου και συνέγραψε την Εισαγωγή καθώς και τα απαραίτητα ερμηνευτικά σχόλια του ποιήματος. 


Επίσης ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι συμπεριέλαβε το εν λόγω βιβλίο στη σειρά εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, στο πλαίσιο της μέριμνας της για την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης, καθώς πρόκειται για ένα ποιητικό κείμενο του 10ου αιώνα με μεγάλη ιστορική αξία, ως μοναδική μαρτυρία και καταγραφή του τρόπου αντιμετώπισης του μεγάλου γεγονότος της απελευθέρωσης της Κρήτης από τους Άραβες, από τον αραβομάχο αρχιστράτηγο και μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρο Β΄ Φωκά.Επίσης, συνεχάρη τον Εφημέριο της Ενορίας πρωτ. Γεώργιο Φασουλάκη και τους άξιους συνεργάτες του για την πρωτοβουλία της βιβλιοπαρουσίασης, αλλά και τις πολλές και σπουδαίες δράσεις του Πνευματικού Κέντρου, που αγκαλιάζουν τη νέα γενιά και αποδεικνύουν τον ζήλο και την εργατικότητά τους. Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ. Ολυμπία Χαιρέτη, Κοινωνική Λειτουργός, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος Αγίου Μύρωνος π. Νικόλαος Κριτσωτάκης, ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας Κερασίων π. Αλέξανδρος Γιαμαλάκης, ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κάτω Ασιτών Πρωτ. Γεώργιος Φασουλάκης, ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, οι Διευθυντές του Γυμνασίου και Λυκείου Αγίου Μύρωνος, εκπαιδευτικοί και πολλοί ενορίτες και κάτοικοι της περιοχής.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........