Θυμάστε το Αργυράκειο πολεμικό Εθνολογικό μουσείο

 A


Το Μουσείο που φέρει την επωνυμία  ΑΡΓΥΡΑΚΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ  ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ   ιδρύθηκε και λειτουργεί ως Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 15454/22-9-1994 Απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και είναι Νομικό Πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ιδιωτικού Δικαίου διεπόμενο από το άρθρο 784 του Αστικού Κώδικα.

E

B


Το μουσείο δημιουργήθηκε από τον  Μιχάλη Αργυράκη στη μνήμη των εθνομαρτύρων γονέων του Ιωάννου και Καλλιόπης που μαρτύρησαν αληθινά στο βωμό της ελευθερίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, χύνοντας το τίμιο αίμα τους στα Χανιά ο πρώτος και στο Άουσβιτς η δεύτερη, μετά από απερίγραπτα μαρτύρια και βασανισμούς.

G

H

Γεννημένος  σε ένα χωριό έξω από το Ηράκλειο, την Ελιά,  έζησε τη φρίκη του πολέμου, όπως κι όλοι οι συνομήλικοι του. Γιος του Γιάννη Αργυράκη, ενός παλικαριού που έγραψε χρυσές σελίδες στην Εθνική Αντίσταση κατά τη Μάχη της Κρήτης, αλλά και από μάνα αγωνίστρια, ο καπετάν Μιχάλης ακολούθησε τα βήματα τους. 


Έχασε τους γονείς του στα χρόνια της Κατοχής και έζησε από τότε συγκινητικά προσηλωμένος στην ιδέα της πατρίδας. Με ζήλο διακόνησε και διακονεί την εθνική παράδοση και αγωνίζεται με ποικίλους τρόπους ώστε ή νέα γενεά των Ελλήνων να μην απεμπολήσει τα παραδοσιακά στοιχεία του πολιτισμού μας και ιδιαίτερα της γενέτειρας του Κρήτης.

407289_258821764190914_762969977_n


395800_258821917524232_1901765041_n

Το πάθος του για την Ελλάδα και την ιστορία της τον έκανε να αφιερώσει τη ζωή του στη συλλογή και έκθεση ιστορικών κειμηλίων αλλά κυρίως στο να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και να εμψυχώνει τους ξενιτεμένους Έλληνες προσφέροντας τους μια εικόνα του Χριστού ή μία κουβέντα παρηγοριά. Σήμερα ο Μιχάλης Αργυράκης είναι ιδρυτής του Ιδιωτικού Πολεμικού Μουσείου 

Z

J

Οι πλούσιες συλλογές, που ο δωρητής συγκέντρωσε με πολύμοχθες και πολυετείς προσπάθειες, με απερίγραπτη αγάπη και προσωπικές θυσίες περιλαμβάνουν σημαντικά τεκμήρια και μαρτυρίες από τις πολύκροτες φονικές μάχες των Κρητών μαχητών κατά των αντιπάλων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και της μεγάλης εθνικής αντίστασης που ακολούθησε στη  μεγαλόνησο. Στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου παρουσιάζονται ακόμη αντικείμενα λαογραφικού και εθνολογικού χαρακτήρα από τις εκφράσεις του νεωτέρου Κρητικού Λαϊκού πολιτισμού, όπως και προσωπικά αντικείμενα ηρώων και μαρτύρων της πίστεως και της πατρίδος.
 

Όλες οι συλλογές στεγάζονται σε κτίριο που ανεγέρθηκε με δαπάνες του δωρητού σε οικόπεδο του ιδίου. Παράλληλα λειτουργεί και ξενώνας για τους επισκέπτες.

ΠΗΓΗ - http://www.argirakio.gr

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........