2ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ: Γεύσεις και Μελωδίες του Κόσμου

 To Φεστιβάλ Refugee Week Greece 2024 ξεκινά με τη διήμερη εκδήλωση «2ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ: Γεύσεις και Μελωδίες του Κόσμου» στο Ηράκλειο Κρήτης


Η γιορτή έναρξης είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιουνίου από τις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. και την Κυριακή 16 Ιουνίου από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο Πάρκο Γεωργιάδη (Λ. Δημοκρατίας).


Το Φεστιβάλ Refugee Week Greece επιστρέφει για τρίτη χρονιά, συνεχίζοντας να ενισχύει το παγκόσμιο αυτό κίνημα που γιορτάζει την ανθεκτικότητα, τη διαφορετικότητα και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων, που έχουν βιώσει αναγκαστικό εκτοπισμό. Πλέον αποτελεί έναν θεσμό για την πόλη μας, ένα φεστιβάλ που τιμά τη συνεισφορά και τις αυθεντικές ιστορίες των μεταναστών & προσφύγων και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου.


Μέσα από ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με ποικιλία δράσεων, δραστηριοτήτων και εργαστηρίων, αποσκοπούμε στην καλλιέργεια μιας βαθύτερης κατανόησης των προκλήσεων, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, αλλά και να ρίξουμε το φως στον θετικό αντίκτυπο που δημιουργούν.


Refugee Week Greece 2024

Κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την έναρξη του Φεστιβάλ Ελλάδος της Εβδομάδας Προσφύγων σε μια ξεχωριστή πόλη της Ελλάδας. Αυτή η εκδήλωση στοχεύει να αναδείξει και να χαρεί για τις συνεχιζόμενες τοπικές προσπάθειες για την ένταξη, τις πολιτιστικές γιορτές και την προώθηση της ενότητας της κοινότητας.


Με μια πρώτη επιτυχημένη έναρξη στην πόλη των Ιωαννίνων, με τη σύμπραξη του Δήμου Ιωαννιτών και μια πληθώρα τοπικών οργανισμών και της κοινότητας, τη σκυτάλη παίρνει φέτος η κοινότητα του Ηρακλείου να γιορτάσει και να μας παρουσιάσει την πόλη τους μέσα από την τοπική κουζίνα και την αίσθηση της φιλοξενίας που τόσο καλά γνωρίζουν!


Η τιμώμενη πόλη του Ηρακλείου αγκαλιάζει, με τη ζεστασιά και τη φιλοξενία της, όλους τους κατοίκους της Κρήτης και ειδικά τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, που έκανε σπίτι του το νησί της Κρήτης.


Το 2ο Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ: Γεύσεις και Μελωδίες του Κόσμου επιδιώκει για ακόμη μία χρονιά να συμβάλλει στην ανάδειξη τοπικών γεύσεων και πολιτιστικών χαρακτηριστικών με κύρια θεματική το «καλωσόρισμα», ως μία συμβολική πράξη, που διατρέχει και ενώνει τους πολιτισμούς. Το εν λόγω Φεστιβάλ περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις ψυχαγωγικού, περιβαλλοντικού και εικαστικού χαρακτήρα για ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια και να απολαύσουν μουσικοχορευτικά δρώμενα και γεύσεις από διάφορες κουζίνες συλλόγων και κοινοτήτων της Κρήτης.


Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου – Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας & Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Καινοτόμων Δράσεων, Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των δύο Φύλων – με την υποστήριξη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ), τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR).


Ενεργή συμμετοχή έχουν τοπικοί Φορέων, Σύλλογοι μεταναστευτικών & προσφυγικών κοινοτήτων - Μέλη του ΣΕΜΠ, Πολιτιστικοί, Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι και Εθελοντικές Οργανώσεις. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης με την υποστήριξη της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας "ΔΕΠΑΝΑΛ" και την ευγενική χορηγία της Εταιρείας S/M Χαλκιαδάκης Α.Ε. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η γνωστή παρουσιάστρια Αναστασία Μπιτζιλέου ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για εθελοντική παροχή υγειονομικής κάλυψης από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - Περιφερειακό Τμήμα Ηρακλείου.


Το φεστιβάλ υποστηρίζει και το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη, ένα δίκτυο 18 δήμων, στο οποίο το Ηράκλειο έχει πολύ ενεργό ρόλο από την αρχή της λειτουργίας του.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα της δράσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://www.facebook.com/events/455809103725051

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/06/2024 και ώρα 18:00 – 22:00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2oυ Πολυπολιτισμικού Φεστιβάλ: «Γεύσεις & Μελωδίες του Κόσμου»
18:00
ΕΝΑΡΞΗ
18:00 - 18:15

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
18:30 – 20:30

ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ - Γευστική Περιπλάνηση/Γευσιγνωσία με τις Κουζίνες των Φίλων μας:
• Ένωση Αλβανών Ηρακλείου, Παγκρήτιος Ουκρανικός Σύλλογος «ΛΕΛΕΚΙ», Βουλγαρική Ένωση Κρήτης, Αραβική Κοινότητα & Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ανωγείων, Πολιτιστικός Σύλλογος ΙΝΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ «ΙΝΑΤΟΣ», Πολιτιστικός Σύλλογος Καραμπουρνιωτών, Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Κνωσσού, Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Σωματείο Μαγείρων Βοηθών & Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), ΚΕΠΑΝΣΗ – Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), Κοινωνικός Χώρος των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού.
• Έκθεση – Επίδειξη Μαγειρικών Πιάτων από τους Συμμετέχοντες Φορείς.

18:30 - 22:00

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ:
● Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακών Χορών από ομάδα ηλικιωμένων του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η. Αγίας Τριάδας
● Χορευτική Παιδική Ομάδα από τον Παγκρήτιο Ουκρανικό Σύλλογο «ΛΕΛΕΚΙ»
● Κρητική Χορευτική Ομάδα από την Σχολή Κρητικών Χορών «Κουντούρης», την οποία θα Πλαισιώνουν Μουσικά οι Ζουμπουλάκης Νίκος (Λύρα – Τραγούδι), Γιώργος Κακουλάκης (Λαούτο – Τραγούδι), Μύρος Αναστασάκης (Νταούλι) και ο Αντώνης Βεκράκης (Ασκομαντούρα)
● Χορωδία και Χορευτική Ομάδα από την Ένωση Αλβανών Ηρακλείου
● Χορωδία από το Σύλλογο Μικρασιατών Κρήτης «Ο Άγιος Πολύκαρπος»
● Κρητική Χορευτική και Φωτογραφική Ομάδα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
● Εικαστική Έκθεση Κολλάζ – Δημιουργία από τα Παιδιά του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ανωγείων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης δια της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ)
● Καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις από την 1η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ηρακλείου με τους Εικαστικούς Φωτογράφους Μάνο Πολιτάκη, Πάνο Μαματζάκη, Ιωάννα Τσουκιά και Αλκυόνη Φλουρή σε Καλλιτεχνική Επιμέλεια της Άννας Μαχαιριανάκη
● Ποιητική δράση από την 1η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ηρακλείου με τους ηθοποιούς Ζαχαρία Περογαμβράκη και Κυριάκο Κορογιάννη


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ & ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ:
- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ:
● Σοροπτιμιστικό Όμιλος Ηρακλείου «ΑΡΕΤΟΥΣΑ» - «Κρητικά Ξομπλιαστά Κουλουράκια»
● ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η. Θερίσου – «Το Ψωμί του Σπιτιού, μας ενώνει», με την Μαθιουδάκη Δέσποινα, Νοσηλεύτρια του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η. Θερίσου.
- ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:
● Project Ζero Waste... Διαδραστικά Παιχνίδια και Πειράματα Νερού... Καδράκια με Ανακυκλώσιμα Υλικά... από το Εθελοντικό Σωματείο Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι.


- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
● Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης από την Περιβαλλοντική ΜΚΟ «Θaumasea» με στόχο τη συναισθηματική σύνδεση του κοινού με τη θάλασσα και την κοινωνική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τα ωφέλη και τη σημασία της διατήρησης και προστασίας της θάλασσας και της Ποσειδωνίας
● Ποια μέτρα παίρνετε για να επηρεάσετε θετικά το περιβάλλον; Μοιραστείτε τις πράσινες συμβουλές σας και εμπνεύστε μας! Βιώσιμες έξυπνες πρακτικές καλλιεργειών - Παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Έργου SMART GREENHOUSE και Τεχνικών DIY Υδροπονίας από τη ΜΚΟ «ΜΙΛΕΤΙΑ» - Βιώσιμη Κοινωνική Ανάπτυξη
● Το «Δέντρο Που Πάντα Ταξιδεύει»: εμπειρίες, καλές πρακτικές και διδάγματα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS Journey of a Tree. Δημιουργία Banner με το λογότυπο του προγράμματος και ευχές γραμμένες σε φύλλα των επισκεπτών για την προστασία της φύσης από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου
● Συμβολική δενδροφύτευση πολύχρωμων λουλουδιών από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) με την υποστήριξη της Παγκρήτιας Συνέλευσης Νέων (Youth Crete) της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/06/2024 και ώρα 11:00 – 14:00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2oυ Πολυπολιτισμικού Φεστιβάλ: «Γεύσεις & Μελωδίες του Κόσμου»
11:00 - 14:00

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ:
● Αναβίωση Παλιών Παραδοσιακών Παιχνιδιών της Γειτονιάς από ομάδα ηλικιωμένων του ΚΕ.ΚΟΙ.Φ.-Α.Π.Η. Κέντρου
● Χορωδία «ΕΡΩΔΙΟΣ» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη
● Χορευτική Παιδική Ομάδα με παραδοσιακές φορεσιές από την Βουλγαρική Ένωση Κρήτης
● Αφήγηση με θεατρικό τρόπο του βραβευμένου παραμυθιού «Μια Ηλιαχτίδα Ουρανός» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων με την Καλλιτεχνική Επιμέλεια της Ζαμπίας Λαζανάκη


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
● Καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις από την 1η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ηρακλείου

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ & ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ:
- ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ & ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:
● Εργαστήρι τραγουδιού με κεντρικό άξονα τα νανουρίσματα. Οι εμψυχώτριες θα μοιραστούν νανουρίσματα της Κρήτης και θα καλούν τους συμμετέχοντες σε ένα κύκλο τραγουδιού να μοιραστούν και να ενώσουν τους ήχους, τις μνήμες και τα τραγούδια των δικών τους τόπων σε έναν κοινό κύκλο στο εδώ και τώρα, από το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Lalί Touplί»


● Εργαστήριο Ζωγραφικής «Ζωγραφίζω με Χρώματα και Συναισθήματα το Σπίτι μου» με σχολικές τσάντες, οι οποίες θα προσφέρονται δωρεάν προς εικαστική δημιουργία δίνοντας, παράλληλα, την ευκαιρία σε κάθε συμμετέχοντα/ουσα να κρατήσει ως αναμνηστικά δώρα τις εικαστικές δημιουργίες/χειροτεχνίες εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με τη 1η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ηρακλείου.


- ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:
● Διαδραστικές εκδηλώσεις διάδοσης και εκμάθησης του σκακιού με χρήση οπτικοακουστικών μέσων και επιδαπέδιας σκακιέρας «ΓΙΓΑΣ» με στόχο την εξοικείωση διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων με το σκάκι από τη Novelty ΚΟΙΝΣΕΠ.

ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ kritipoliskaixoria

Η Κρήτη στο ίντερνετ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολιτιστικά, λαογραφικά νέα και ιστορικά στοιχεία, Αφιερώματα αε πόλεις και χωριά της Κρήτης, αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, και Ανθρώπους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

.........