ΥΛΙΚΑ
1 λαγός, 1½-2 κιλά περίπου, πλυμένος με νερό και ξίδι και κομμένος σε μερίδες
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γραμμ. ντοματάκια αποφλοιωμένα, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε ½ φλιτζ. νερ
2-3 φύλλα δάφνης, ξερά
10 κόκκους μπαχαριού
10 κόκκους πιπεριού
1 ξυλαράκι κανέλλα
2½ κιλά κρεμμύδια στιφάδου
αλάτι
Μαρινάδα:
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες
1 καρότο, σε ροδέλες
½ λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
10 κ.σ. ξίδι
2 κλωνάρια σέλινου
2 φύλλα δάφνης, ξερά
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κλαράκι δενδρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη
4 μοσχοκάρφια
1 κ.σ. κόκκους μαύρου πιπεριού
1 κ.κ. χοντρό αλάτι
Τρόπος παρασκευής:
Βάζουμε τον λαγό σε ένα γυάλινο σκεύος, τον περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τον αφήνουμε στο ψυγείο. Κατά διαστήματα τον γυρίζουμε, ώστε να μαριναριστεί παντού. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 3 ώρες.
Τα καθαρίζουμε και τα χαράζουμε σταυρωτά στη βάση τους (το πολύ 1 εκ.). Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει τα ζεματάμε για 15 λεπτά, σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο στραγγιστήρι για 5-6 ώρες ή αποβραδίς.
Μαγείρεμα:
Βγάζουμε τον λαγό από τη μαρινάδα και την περνάμε από σουρωτήρι. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το κρέας. Σβήνουμε με τη μαρινάδα, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για ½ ώρα. Προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το πιπέρι, την κανέλα, τα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο, αλάτι και σκεπάζουμε. Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για 1½ ώρα, να μείνει με τη σάλτσα του.
Δεν το ανακατεύουμε για να μη λιώσουν τα κρεμμύδια και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Μαρινάδα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το καρότο. Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε τη μαρινάδα να κρυώσει.
Μυστικά:
Αν μαγειρέψουμε λαγό ή άλλο κυνήγι, πρέπει οπωσδήποτε να το μαρινάρουμε από δύο έως και τέσσερις ημέρες, για να γίνει πιο γευστικό, τρυφερό και ζουμερό. Με το ζεμάτισμα των κρεμμυδιών έχουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Απαραίτητο το στράγγισμα, για να μη βγάλουν νερά κατά το μαγείρεμα.
Θήραμα:
Λαγός
Πηγή:


Παζάρι «Ανταλλαγής» Προϊόντων από τον Δήμο Χανίων και την ΔΕΔΙΣΑ
Γιάννης Καλομοίρης, - «Αμέθυστος» ύμνος στην αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη αντίσταση - ο ήχος του Κρητικού Αμπελώνα
Το νέο βιβλίο του Κώστα Δημάδη για τον Νίκο Καζαντζάκη στα βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου, και με ηλεκτρονική πώληση
Η αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Ωδείου Γόρτυνας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» της Περιφέρειας Κρήτης
Τα 46 καταστήματα των ΕΛΤΑ που βάζουν «λουκέτο»
Ανησυχητικά τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκόολ, χρήση καπνού και υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια των 16χρονων στην Ελλάδα
ΕΛΑΣ: Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων
ξεκιινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
Το ChatGPT στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List” 85 μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως
Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες
Η ανοσοθεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη
Νανοσωματίδια ανέπτυξαν ερευνητές του MIT στη μάχη κατά του καρκίνου των ωοθηκών
Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης - Για το παλιό δημόσιο ΚΤΕΟ στο Ηράκλειο
Το Πρόγραμμα Προβολών Του ΣΙΝΕ ΜΙΝΩΑ Στη Σητεία
Το μακελειό στα Βορίζια. Η πολύνεκρη κρητική βεντέτα που συγκλόνισε την Ελλάδα του ’50
Το Σανατόριο Η Φυματιολογική Κλινική Του Μανδαλένιου Στα Σπήλια Ηρακλείου "Αγία Ειρήνη"
Το Πλοίο «Ρεγγίνα» Με Το Τεράστιο Φορτίο Χασίς Ανοικτά Της Άρβης
Το χωριό Καμάρες του Δήμου Φαιστού
Το Χωριό Πηγή του Δήμου Ρεθύμνης
Η Αράδαινα στον δήμο Σφακίων
Τα Βορίζα του Δήμου Φαιστού
Τα Ιωάννινα, επίσης γνωστά ως Γιάννενα
Ο Βόλος από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.
Η Τρίπολη, παλαιότερα γνωστή ως Τριπολιτσά
Το Λουτράκι η όμορφη πόλη τoυ νομού Κορινθίας
Συνταγή για κέικ κάστανο με σοκολάτα
Η Σφακιανή Πίτα Γέννημα Της Χώρας Των Σφακίων
Το καυστικό βίντεο που ετοίμασε το ΠΑΜΕ για το αντεργατικό έκτρωμα.
Τα περάσματα του Αλέκου Σακελλάριου απο την μεγάλη οθόνη
70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου