ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΜΥΛΩΝΑΔΩΝ ΣΤΗ ΒΟΝΗ
Η παράδοση ξεκίνησε το 1926, από το Στεφανάκη Νικόλαο. Έφτιαξε ο ίδιος ένα ανεμόμυλο σε ύψωμα δίπλα από το γνωστό μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη, στη θέση «Μόδι» . Ο ανεμόμυλος δημιούργησε τοπωνύμιο και από τότε η περιοχή λέγεται «Ανεμόμυλοι».
Ο σύγχρονος μυλωνάς :Αντώνης Στεφανάκης
Ο ανεμόμυλος αυτός λειτούργησε έως το 1938.
Ο γιος του , Στεφανάκης Κωνσταντίνος, από μικρή ηλικία, παρακολουθούσε τον πατέρα του στον ανεμόμυλο, αγάπησε «την τέχνη» και διδάχτηκε από αυτόν. Το 1952 εγκατέστησε πετρόμυλο στο χωριό Βόνη, παράλληλα με ελαιουργείο. Αρχικά και έως το 1965 λειτουργούσε με πετρελαιομηχανή και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ηλεκτροκίνητο.
Ο Αντώνης Στεφανάκης, γιος του Κωνσταντίνου, παρακολουθούσε από μικρός τον πατέρα του στο μύλο, εντυπωσιάστηκε από τη «μεταποίηση» του καρπού έμαθε την τέχνη , δούλεψε μαζί του αρκετά χρόνια και τώρα συνεχίζει μόνος του την παράδοση της οικογένειας.
«Έμαθα πολλά από τον πατέρα μου. Έμαθα το μυστικό των μυλωνάδων, τη χαραγή της μυλόπετρας».
Το 1989, ο πετρόμυλος της οικογένειας μετατράπηκε στη λειτουργία του πιο σύγχρονος, κρατώντας τον παλιό τρόπο άλεσης .
Το 1998, ανακαινίστηκε το παλιό υπάρχον κτίριο και η διαδικασία παραλαβής πρώτων υλών και παραγωγής αυτοματοποιήθηκε.
Το 2005 ξεκίνησε η ανέγερση νέας παραγωγικής μονάδας με κτίριο μύλου , αποθήκη και εγκατάσταση γεφυροπλάστιγγας.
Το 2012 ξεκίνησε η εγκατάσταση της νέας παραγωγικής μονάδας με σύγχρονα μηχανήματα καθαριστηρίων , άλεσης, συσκευασίας και σιλό αλεύρων.
Ο Στεφανάκης Κωνσταντίνος (σε ηλικία 95 ετων)
Στο μύλος του Στεφανάκη στη Βόνη ,αν εξαιρέσουμε τη χρήση σύχρονων μεθόδων μεταποίησης, ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει. Άνθρωποι από τη γύρω περιοχή το Σάββατο (ημέρα εξυπηρέτησης ιδιωτών) φέρνουν τον «καρπό» και αλέθουν.
Το καλό και παρήγορο είναι οι κάτοικοι κυρίως της ενδοχώρας, εξακολουθούν να οργώνουν, να σπέρνουν, να θερίζουν, να αλέθουν και να ζυμώνουν
Η προσπάθεια συνεχίζεται......
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΉ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ 19/7/2014












Παζάρι «Ανταλλαγής» Προϊόντων από τον Δήμο Χανίων και την ΔΕΔΙΣΑ
Γιάννης Καλομοίρης, - «Αμέθυστος» ύμνος στην αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη αντίσταση - ο ήχος του Κρητικού Αμπελώνα
Το νέο βιβλίο του Κώστα Δημάδη για τον Νίκο Καζαντζάκη στα βιβλιοπωλεία του Ηρακλείου, και με ηλεκτρονική πώληση
Η αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Ωδείου Γόρτυνας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» της Περιφέρειας Κρήτης
Τα 46 καταστήματα των ΕΛΤΑ που βάζουν «λουκέτο»
Ανησυχητικά τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκόολ, χρήση καπνού και υπερβολική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια των 16χρονων στην Ελλάδα
ΕΛΑΣ: Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων
ξεκιινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
Το ChatGPT στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List” 85 μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως
Η παχυσαρκία επηρεάζει τη γονιμότητα - Τι δείχνουν μελέτες
Η ανοσοθεραπεία αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Οι γυναίκες έχουν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη
Νανοσωματίδια ανέπτυξαν ερευνητές του MIT στη μάχη κατά του καρκίνου των ωοθηκών
Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Κρήτης - Για το παλιό δημόσιο ΚΤΕΟ στο Ηράκλειο
Το Πρόγραμμα Προβολών Του ΣΙΝΕ ΜΙΝΩΑ Στη Σητεία
Το μακελειό στα Βορίζια. Η πολύνεκρη κρητική βεντέτα που συγκλόνισε την Ελλάδα του ’50
Το Σανατόριο Η Φυματιολογική Κλινική Του Μανδαλένιου Στα Σπήλια Ηρακλείου "Αγία Ειρήνη"
Το Πλοίο «Ρεγγίνα» Με Το Τεράστιο Φορτίο Χασίς Ανοικτά Της Άρβης
Το χωριό Καμάρες του Δήμου Φαιστού
Το Χωριό Πηγή του Δήμου Ρεθύμνης
Η Αράδαινα στον δήμο Σφακίων
Τα Βορίζα του Δήμου Φαιστού
Τα Ιωάννινα, επίσης γνωστά ως Γιάννενα
Ο Βόλος από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ελλάδας.
Η Τρίπολη, παλαιότερα γνωστή ως Τριπολιτσά
Το Λουτράκι η όμορφη πόλη τoυ νομού Κορινθίας
Συνταγή για κέικ κάστανο με σοκολάτα
Η Σφακιανή Πίτα Γέννημα Της Χώρας Των Σφακίων
Το καυστικό βίντεο που ετοίμασε το ΠΑΜΕ για το αντεργατικό έκτρωμα.
Τα περάσματα του Αλέκου Σακελλάριου απο την μεγάλη οθόνη
70 χρόνια «Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο»: Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου