Το Μνημείο «Η Αρπαγή Της Ευρώπης» Και Το Γλυπτό «Κρήτη, Γη Εναλία».Στο Λιμάνι Του Αγίου Νικολάου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Το Μνημείο «Η Αρπαγή Της Ευρώπης» Και Το Γλυπτό «Κρήτη, Γη Εναλία».Στο Λιμάνι Του Αγίου Νικολάου

 Το μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης»


IMG_8514

Μήνυμα ενότητας των λαών στέλνει από την Κρήτη στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο το ορειχάλκινο μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης» του Κρητικού σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου.
Τον Αύγουστο του 2011 στον Δήμο του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, η δημοτική αρχή τοποθέτησε σε περίοπτη θέση στο λιμάνι της πόλης, άγαλμα με θέμα την "Αρπαγή της Ευρώπης"
IMG_8516

Το άγαλμα αυτό σε σχέδιο του γνωστού σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, φιλοτεχνήθηκε από τους γλύπτες Νίκο και Παντελή Σωτηριάδη. Το άγαλμα έχει  ύψους και πλάτους τεσσάρων μέτρων, έγιναν στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου Λασιθίου.
Το μνημείο «Η αρπαγή της Ευρώπης» έχει ως στόχο, όπως είπε ο Νίκος Κούνδουρος, «να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, ειρήνης, αλληλεγγύης, ισότητας των λαών, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που βιώνει όλη η Ευρώπη». Το μνημείο κατασκευάστηκε από τους Κρητικούς καλλιτέχνες Παντεζή και Σωτηριάδη.

IMG_8519

IMG_8520

IMG_8521

IMG_8523

IMG_8524

164613_432090373530718_12832682_n

apokaluptiria-arpagi-europis-limani-ag-nikolaou

assets_LARGE_t_420_54127137





Το γλυπτό «Κρήτη, Γη Εναλία».


Ένα κομμάτι γη ζυμωμένη από τη θάλασσα είναι η Κρήτη. Ακόμα και στα ψηλότερα βουνά της μπορεί κανείς να βρει βαθιά στο χώμα μικρά θαλασσινά κοχύλια: μακρινοί αντίλαλοι, φθαρμένοι μα ζωντανοί μάρτυρες της θάλασσας-μήτρας που τη γέννησε. Κι εκείνη, φορτωμένη τις μνήμες της, αρμενίζει το πέλαγος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μνήμες δικές της- αναμνήσεις από το υλικό που την έφτιαξε και που τη μυρωδιά του κουβαλά ποτισμένη στο πετσί της- και μνήμες των ανθρώπων που την έζησαν και τη ζουν στους αιώνες. 

IMG_8522


Τους παρακολούθησε με αγάπη να μεγαλώνουν, ν’αλλάζουν στο πέρασμα του Χρόνου, να μεταβάλλουν τις φορεσιές και τα σύμβολά τους και πάντα να μένουν ίδιοι, πάντα ν’ αγωνίζονται για το καλύτερο και να προφέρουν τ’ όνομά της δίδοντας όρκους ιερούς, ενώνοντας χέρια και καρδιές. Να μάχονται να ημερέψουν το κακοτράχαλο χώμα της και την πεισματάρα θάλασσά της, πεισματάρηδες και ψυχωμένοι κι οι ίδιοι όσο κι η γη τους. 


IMG_8513


Κράτησε ευλαβικά στην καρδιά της το όνομα όλων των γνωστών και άγνωστων άξιων παιδιών της, στο νου και στα σπλάχνα της θραύσματα από τον πολιτισμό που γέννησαν- μια αποθήκη μνήμης για να μην ξεχνάμε, να μην σκοντάφτουμε. Όπου και να σκάψει κανείς, το χώμα είναι νωπό από μνήμες. 

Ο Νίκος και ο Παντελής Σωτηριάδης επιθυμούν να δώσουν σάρκα και οστά στα παραπάνω με το γλυπτό «Κρήτη, Γη Εναλία».

Η διττή φύση του έργου (Γη-Θάλασσα, Αρχαίο-Σύχγρονο) υποδηλώνεται εξ’αρχής τόσο με το πάντρεμα δυο ριζικά διαφορετικών υλικών, το στέρεο μέταλλο και το εύθραυστο γυαλί, όσο και με τον τόπο που οι γλύπτες διάλεξαν να το στήσουν. Σε μια γλώσσα στεριάς που εισβάλλει στη θάλασσα. Το όνομά του επίσης περικλείει το γοητευτικό οξύμωρο που διακρίνει την Κρητική- και ολόκληρη την Ελληνική- γη: στεριά θαλασσινή. 


4b

5b

10b

12b


Οι γλύπτες μέσα από τη κατάθεση της ψυχής τους, επιχείρησαν τη σύλληψη και την απεικόνιση των αντίθετων στοιχείων που χαρακτηρίζουν ως έμψυχο και ως άψυχο υλικό τη χώρα όπου ζουν κι εργάζονται. 

Προπάντων όμως, μέσα από το συμβολισμό του έργου τους, τη μνημόνευση των πεποιθήσεων και των παθών του λαού της ανά τους αιώνες. 


306891_412670065472749_1245982577_n

Άννα Σωτηριάδη 

http://www.sotiriades.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ
.........