Ο Λυράρης Νίκος Σκευάκης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Ο Λυράρης Νίκος Σκευάκης

 33


Γράφει ο Γρηγόρης Ιωαν. Αλυσσανδράκης


Γεννημένος στο Τυμπάκι Πυργιωτίσσης του Νομού Ηρακλείου από την ηλικία των 14 ετών έγινε λάτρης της Κρητικής λύρας ενός οργάνου που δεν άφησε ποτέ από τα χέρια του μέχρι και σήμερα. 


Έχοντας ακούσματα του τοπικού καλλιτέχνη Φραγκή Στυλιανάκη και του πασίγνωστου Θανάση Σκορδαλού τα οποία των επηρέασαν βαθύτατα, έγινε πολύ γρήγορα περιζήτητος σε κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση παρά το νεαρό της ηλικίας του. Το 1969 εγκατέλειψε το χωριό του και σαν ανήσυχος καλλιτέχνης και άνθρωπος που ήταν, κατάφερε και τραγούδησε σε πολλά κέντρα της Αθήνας με τεράστια επιτυχία.

skevakisroum

(Με τον Ευτύχη Ντουντουλάκη "Ρουμαθιανό")

Το 1971 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος με τίτλο "Σκληρά η Τύχη με χτυπά" που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Τραγούδησε για τους Κρήτες του εξωτερικού σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως ο Καναδάς, η Αμερική, η Αυστραλία και πολλές χώρες τις Ευρώπης γνωρίζοντας την αποθέωση.

33

(Με τον Νίκο Αλεφαντινό το 1977 στην Μελβούρνη).

Αφού επέστρεψε στην Ελλάδα δημιούργησε το δικό του στέκι στην Αττική το πασίγνωστο κέντρο "Γοργόνα" που λειτουργεί ακόμη και σήμερα υπο άλλη διεύθυνση. 


Για 15 και πλέον χρόνια ο Νίκος Σκευάκης στην "Γοργόνα" έδωσε τον καλύτερό του εαυτό διασκεδάζοντας με τον μοναδικό του τρόπο τους Κρήτες της Αττικής και όχι μόνο.

skevakis

Η Κρητική μουσική οφείλει πολλά στον Νίκο Σκευάκη που συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της.

skev8

Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποιες από τις συνεργασίες του Νίκου Σκευάκη που δεν έιναι άλλες από αυτές με τον Νίκο Αλεφαντινό, τον Μανώλη Κακλή, τον Βασίλη Κατσαμά, τον Νίκο Καδιανό, τον Ανδρέα Βαρβατάκη κ.α.
Οι επιτυχίες του Νίκου Σκευάκη πολλές και διαχρονικές.


 Θα παίζονται μέχρι να υπάρχει Κρήτη και Κρητική Μουσική. "Απ' την ζωή μου πέρασες", "Γαρύφαλλο μου Κόκκινο", "Σκληρά η Τύχη με χτυπά", "Στον δρόμο μου τον σκοτεινό", "Διώξε τσι μάνα τσι γιατρούς", "Φωτιά με καίει και πονώ" είναι μερικές μόνο από τις δημιουργίες του σπουδαίου αυτού Τυμπακιανού λυράρη.
ΠΗΓΗ: http://kritikiparadosi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ......... .........

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ