Ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, από τον εικαστικό Μιχάλη Μανουσάκη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Home Top Ad

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, από τον εικαστικό Μιχάλη Μανουσάκη

 Ξεχωριστές ξεναγήσεις στην έκθεση «Ο τόπος του κάποτε- Ήρωες στα σκουπίδια», στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, διοργανώνεται από τον εκθέτη και επιμελητή, εικαστικό Μιχάλη Μανουσάκη στους χώρους της έκθεσης. Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν ως εξής:

- ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 19:00 (απόγευμα)

- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 19:00 (απόγευμα)

- ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, 11:30 (πρωί)

 


Επίσης όλες τις ημέρες, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης για την παρούσα  εβδομάδα (έως και τις 22.04.2023), ο εικαστικός και συλλέκτης Μιχάλης Μανουσάκης θα παραβρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο.


Σε ένα ταξίδι με διπλό προορισμό προσκαλεί, τους επισκέπτες της η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων μέσα από την έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη «Ο τόπος του κάποτε-Ήρωες στα σκουπίδια».  Ο πρώτος είναι η επιστροφή στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας μέσα από εκατοντάδες σπάνια παιχνίδια, που έχουν “καταλάβει” τους τρεις ορόφους του κτιρίου της Πινακοθήκης. Και ο δεύτερος είναι η ιστορία των παιδιών όπως αποτυπώνεται στα κουκλόσπιτα και τα στρατιωτάκια τους από το 1821 έως το 1960.


Ξεναγός σε αυτό το ταξίδι δεν είναι άλλος από τον Χανιώτη, καταξιωμένο εικαστικό και ομότιμο καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μιχάλη Μανουσάκη, ο οποίος επέστρεψε στη γενέτειρα του δημιουργώντας μια έκθεση ειδικά για αυτήν.


Στην έκθεση “Ο τόπος του κάποτε- Ήρωες στα σκουπίδια” παρουσιάζονται περισσότερα από 150 παιχνίδια της προσωπικής συλλογής του Μιχάλη Μανουσάκη,  που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος από το 1821 έως το 1960. Μαζί με παλιά αναγνωστικά, παιδικά βιβλία, φωτογραφίες και βινύλια που συγκεντρώνει ο ζωγράφος τα τελευταία 25 χρόνια, συνθέτουν μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, καθεμία εκ των οποίων διηγείται και μια διαφορετική ιστορία.


Μέσα από τρεις ενότητες, όσα και τα επίπεδα της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, η έκθεση υπόσχεται να ξεδιπλώσει την ιστορία των παιδιών μέσα από το υλικό που είναι πλασμένα τα όνειρα τους. Το πρώτο κεφάλαιο, στο ισόγειο, αναδεικνύει πτυχές της παιδικής ηλικίας μέσα από παιχνίδια, παλιά αναγνωστικά και εξωσχολικά βιβλία, φωτογραφίες και μια αναπαράσταση ενός αγορίστικου και ενός κοριτσίστικου παιδικού δωματίου.


Το δεύτερο, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, δίνει έμφαση στο φωτογραφικό υλικό και το τρίτο αποτελεί έναν φόρο τιμής στην εποχή της Ελληνικής Επανάστασης και τον 19ο αι. καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια έκδοση του 1821 με ποιήματα του λόρδου Βύρωνα, αλλά και τον μολυβένιο Ναπολέοντα με τους αξιωματικούς του (παραγωγής 1900-1910).


Η  έκθεση “Ο τόπος του κάποτε-Ήρωες στα σκουπίδια” είναι η τέταρτη κατά σειρά που περιλαμβάνει παιχνίδια από την προσωπική συλλογή του Μιχάλη Μανουσάκη. Συνοδεύεται δε, από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο με κείμενα του παιδοψυχιάτρου, Θανάση Χατζόπουλου, του δημοσιογράφου και μουσειολόγου, Δημήτρη Τρίκα και του ίδιου του καλλιτέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ......... .........

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΑΣ